Bautura cea mai buna este apa de izvor

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 07:37
16305 citiri
Bautura cea mai buna este apa de izvor

Afirmatia din titlu spune mai mult decat ar parea la prima vedere, chiar daca cel care a conceput-o s-a gandit la apa - foarte probabil - ca alternativa la bauturile alcoolice.

Nu trebuie sa uitam ca apa reprezinta peste 60% din greutatea corpului nostru, fiind principalul compus chimic, fara care viata ar fi imposibila. De altfel, cercetatorii astronomi, cand cauta existenta vietii pe un corp ceresc, incep prin a se documenta daca acolo exista apa.

Pentru metabolismul nostru, apa este tot atat de importanta ca si sangele. Ea elibereaza corpul de toxine, transporta la celule nutrientii, contribuie la mentinerea constanta a temperaturii, la cca 37 grade si este esentiala in procesul digestiei.

Nu intamplator, televiziunile si-au facut obiceiul de a incheia pauzele de publicitate cu sfatul: "Pentru sanatatea dumneavoastra, beti cel putin doi litri de apa pe zi". Acelasi sfat ni-l da medicul urolog, chiar de la prima consultatie de specialitate.

Medicii mai recomanda, pentru o buna digestie si pentru prevenirea constipatiilor, consumul a jumatate litru de apa, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de micul dejun.

La noi, in anii '30, doctorul Simionescu era cunoscut prin cartea editata de el, cu tratamente bazate numai pe apa. Structurata pe diferite afectiuni cartea contine recomandari incepand cu bautul apei pe nemancate si continuand cu dusuri (pe care le numea "spalari" si le avea in vedere aplicate cu galeata), apoi cu bai de sezut, bai "de mijloc", frictionari cu prosopul ud, etc.

In India, traditii stravechi, avand si unele conotatii religioase, impun consumul unei cupe de apa curata din fluviu (traditia se refera chiar la Gange), inainte de rasaritul soarelui. Rituri asemanatoare au fost observate si la alte popoare asiatice, dar si sudamericane.

Lipsa apei poate duce la deshidratare, fenomen ce afecteaza toate organele, cu consecinte grave, uneori chiar fatale. Primele semne de deshidratere sunt: setea continua, stari de oboseala, ameteala, dureri de cap, gura uscata, slabirea puterii, scaderea sau lipsa urinei, lesin.

Revenirea din starea de deshiratare se face operativ, band apa, aplicand comprese ude, iar, in cazuri grave, apeland urgent la un consult medical.

Cu privire la calitatea apei, nu incape indoiala ca zicala despre apa de izvor reprezinta o realitate, dar si un risc: exista izvoare a caror apa are un grad ridicat de mineralizare, unul neobisnuit. Aceasta este, si ea, apa de izvor, dar se consuma sub strict control medical, fiind pe cat de utila, pe cat de periculoasa sub aspectul contraindicatiilor, dar si a abuzului.

La noi in tara, sunt consacrate apele de la Calimanesti, Olanesti, Sangiorz, Borsec, Tusnad, Caciulata, Harghita, Drona si multe altele folosite ca adjuvant in tratarea unor boli specifice.

Pentru cei sanatori, izvoarele obisnuite, ne ofera apa plata inofensiva, buna de baut, pe care firmele o imbuteliaza si o comercializeaza. Apa plata este produsa sub control sanitar, dar provenienta ei poate fi atat de la izvor, cat si de la un put de adancime, verificat si avizat sanitar anume pentru comercializare si consum.

Principala calitate a apei plate este aceea ca ea n-a strabatut tevile retelei urbane de aductiune si, deci, nu preia si nu poarta produsele rezultate din depunerile pe teava, din oxidarea metalului, din alte procese, foarte fine, care pot avea loc in timpul transportului.

Despre importanta calitatii apei ne sta marturie si berea: marii producatori si-au instalat fabricile in apropierea unor surse de apa directe, de buna calitate si abundente, adesea in zone montane.

In ce priveste apa carbodazoasa, care in secolul trecut a facut furori ca apa de masa simpla sau in combinatie cu vinul (combinatie cunoscuta la noi in tara, dar necunoscuta la multe alte popoare), si-a pierdut treptat din faima. Mai mult, medicii constata ca apa gazoasa baloneaza si este dunatoare in cazul unor boli ai tractului digestiv.

Se pare ca gloria apei gazoase a apus odata ce a rasarit apa plata, acceptata mai bine de organism si mai putin iritanta.

In final, bautura cea mai buna ramane tot apa de izvor, chiar daca un pahar de vin, din cand in cand, nu strica.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#apa potabila izvor, #proprietati apa izvor , #alimente