Cat de vinovat este zaharul de aparitia diabetului

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 23:45
9200 citiri
Cat de vinovat este zaharul de aparitia diabetului
Foto: Arhiva

Zaharul capata o reputatie din ce in ce mai rea. Tot mai multi cercetatori incearca sa dovedeasca stiintific legatura dintre consumul mare de zahar si aparitia diabetului, a obezitatii si chiar a cancerului.

O realitate de netagaduit este ca in societatea de astazi se consuma foarte mult zahar. Se poate spune ca din punct de vedere alimentar traim o etapa unica in istoria omenirii, marcata de sistemul de prelucrare a hranei, care contine cantitati uriase de alimente cu indice glicemic ridicat: zahar rafinat si amidon.

Cresterea rapida a consumului de zahar este pusa in evidenta de statisticile din industria zaharului date publicitatii in unele tari. De exemplu, la inceputul secolului XX, un francez consuma in medie 1 kg de zahar pe an. Astazi, in aceasta tara s-a ajuns la un consum mediu pe locuitor de 35 kg pe an, iar in SUA se estimeaza ca acest consum ar fi aproape dublu.

In ceea ce priveste aparitia diabetului, cercetarile medicale nu au dovedit o legatura directa intre diabetul de tip II si zahar, relateaza passeportsante.net. Chiar si diabeticilor le este permis un consum mic de zahar, in situatia in care isi gestioneaza corect consumul de alimente dulci.

Problema este ca zaharul, in timp si in cantitati mari, are ac efect epuizarea pancreasului, iar la unele persoane duce chiar la instalarea obezitatii. Prin acesti doi factori se poate dovedi legatura zaharului cu diabetul.

Epuizarea pancreasului. Diabetul de tip II este o boala care se formeaza in ani (la unele persoane se descopera, la analize, o stare de prediabet). El se declanseaza atunci cand pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina pentru a face fata zaharului consumat.

Din punct de vedere genetic, suntem limitati in fata adaosului de zahar in alimente. Pancreasul, obligat sa secrete cantitati mari de insulina, in special atunci cand se consuma bauturi carbogazoase dulci, oboseste la un moment dat si apare starea de boala.

Instalarea obezitatii. Cresterea numarului de persoane obeze contribuie si la inmultirea cazurilor de diabet grad II. In special grasimea abdominala este privita ca un factor de risc pentru numeroase boli, printre care si diabetul. In instalarea obezitatii rolul consumului de zahar este dovedit clar.

Cercetatorii incearca sa dovedeasca si cum influenteaza zaharul aparitia cancerului. Doctorul David Servan-Schreiber, cercetator anticancer, spune ca zaharul nu este el insusi cancerigen, cum este tutunul, de exemplu. Insa zaharul hraneste o tumoare existenta. Consumul mare de zahar reprezinta, pentru celulele canceroase, hrana din belsug, ceea ce poate grabi instalarea metastazelor.

Acelasi medic spune ca nu toti suntem egali in fata efectelor negative ale zaharului. Nu toti facem diabet sau cancer. Dar cum nu exista analize care sa dovedesca capacitatea fiecarui organism de a raspunde la consumul de zahar, cel mai prudent lucru ar fi sa reducem consumul acestuia. Sunt persoane care consuma bauturi carboagazoase dulci in fiecare zi sau persoane care nu se simt bine daca nu mananca ceva dulce la fiecare dintre cele trei mese ale zilei. Aceste obiceiuri trebuie combatute.

Cum cuantificam zaharul din alimentatie

Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS), a recomandat in 2003, ca zaharul adaugat sa nu reprezinte mai mult de 10% din caloriile alimentatiei zilnice. In cadrul unei alimentatii care furnizeaza 2.000 calorii, acest procent reprezinta 200 de calorii, ceea ce echivaleaza cu 50g zahar sau 12,5 lingurite.

Aceasta limita de consum indicata de OMS a starnit multe controverse, datorate, in primul rand, intereselor economice. In consumul real, aceasta limita este depasita si de trei ori, iar industria zaharului doreste sa mentina sau chiar sa ridice consumul.

Unui om modern ii este destul de dificil sa se incadreze in aceste 12,5 lingurite de zahar, in conditiile in care, de exemplu, o sticla de 500 ml de bautura carbogazoasa contine 7 lingurite zahar.

Dificil este de tinut si evidenta consumului de zahar. Daca la preparea alimentelor in casa putem sa ne facem o idee, cu cele cumparate este mai dificil. Cea mai buna solutie in cazul acestora este sa le ocolim pe cele dulci. Cum ne putem da seama daca un aliment este dulce? Ne uitam pe eticheta si, daca zaharul este prezent in primele trei ingrediente, este bine sa evitam alimentul.

Deoarece lista bolilor in care zaharul ar putea avea un amestec este lunga (aici intrand si hipertensiunea, Alzheimerul etc.), trebuie sa avem in vedere ca reteta de sanatate contine putine alimente cu zahar rafinat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#zahar diabet, #zahar alimentatie boli, #zahar pericol sanatate, #zahar boli, #zahar pancreas, #zahar efecte secundare, #zahar nociv, #zahar cancer , #alimente