Cei mai periculosi aditivi alimentari

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 12:05
15607 citiri
Cei mai periculosi aditivi alimentari

Aditivii alimentari, numiti si E-uri, sunt substante chimice incluse in diverse produse pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau pentru a le imbunatati aspectul ori gustul. Studiile arata ca, desi exista si cateva E-uri bune, cele mai multe sunt nocive pentru organism.

Testarea aditivilor alimentari s-a facut intotdeauna pe animale, insa, chiar daca nu exista certitudinea ca aceste substante au acelasi efect si la oameni, parerea unanima a specialistilor este ca marea majoritate a E-urilor ar putea fi cancerigene.

Aditivul E 123 din vinuri si bauturi racoritoare provoaca moarte fetala si cancer

Iata 11 dintre cele mai periculoase E-uri, potrivit health.msn.com. Cititi etichetele si feriti-va de ele cat mai mult.

1. Nitrit de sodiu - E 250

Este folosit pentru a conserva si a da aroma si culoare produselor din carne. Acesta este adaugat in mod frecvent in sunca, slanina, hot-dog, peste afumat. El previne dezvoltarea bacteriilor, insa, mai ales la temperaturi inalte, se transforma intr-un compus reactiv care poate cauza diferite tipuri de cancer.

2. BHA si BHT

Butylated hydroxyanisole (BHA), adica E 320, si butylated hydrozyttoluene (BHT), adica E 321, sunt antioxidanti folositi pentru conservarea unor alimente care sunt tinute in casa.

Ele impiedica grasimile sa devina rancede si se gasesc in cereale, guma de mestecat, chipsuri din cartofi, uleiuri vegetale. Si acestea pot determina aparitia cancerului la unele persoane, in functie si de alti factori.

3. Galat de propil - E 310

Este un conservant folosit pentru grasimile si uleiurile alimentare, deseori impreuna cu BHA si BHT. Poate fi gasit in produse din carne, concentrat de supa de pui, guma de mestecat. Despre acesta, studiile pe animale nu au dovedit ca poate cauza cancer, dar s-a descoperit ca poate avea legatura cu acesta.

4. Glutamat monosodic - E 621

Acesta este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri pentru salate, chipsuri, mancaruri de restaurant. Glutamatul monosodic poate cauza dureri de cap si greata la unele persoane, iar studiile pe soareci au aratat ca afecteaza si celulele nervoase.

5. Grasimi trans

Mancate in exces, acestea creeaza conditiile perfecte pentru aparitia unui accident cardio vascular, a unui infaract, ori pentru insuficienta renala sau altele. Grasimile trans se gasesc in cantitati mari in produsele fast food, in margarina, produse de patiserie.

PE: Friptura trebuie sa ramana friptura, fara aditivi alimentari

6. Aspartam - E 951

Este un aditiv gasit in alimentele dietetice, cum ar fi deserturile care au un continut scazut de calorii, gelatina, sucuri. De asemenea, poate fi si cumparat in stare pura ca indulcitor, pentru a inlocui zaharul.

Acesta a fost subiectul a sute de studii stiintifice, unele dintre acestea evidentiind o legatura intre aspartam si cancer, plus alte probleme de sanatate.

7. Acesulfam K - E 950

Acesta este un indulcitor aparut mai recent fata de celelalte, aprobat in 1998 de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor a Statelor Unite ale Americii. Este utilizat in bauturile light, in guma de mestecat, prajituri. Este considerat a fi de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

8. Coloranti alimentari

Desi multi coloranti alimentari periculosi au fost interzisi, inca mai sunt folositi cinci dintre cei despre care studiile pe animale arata ca ar putea determina dezvoltarea unui tip de cancer.

Este vorba de albastru alimentar 1 si 2 (gasit in bauturi, bomboane, produse de brutarie, hrana pentru animale de companie), rosu alimentar 3 (gasit in cockteiluri, bomboane, produse de brutarie), verde alimentar 3 (bauturi si bomboane) si galben alimentar 6 (bauturi, sosuri, bomboane, gelatina).

9. Olestra

Aceasta este o grasime artificiala gasita in anumite chipsuri de cartofi si poate provoca diaree severa, crampe abdominale si balonare. In plus, olestra blocheaza absorbtia de vitamine.

10. Zahar alb

Unele alimente, cum ar fi fructele si morcovii, contin zahar in mod natural, insa alimentele care au adaos de zaharuri, cum ar fi produsele de patiserie, cerealele, sosurile si alte produse procesate sunt nocive.

Aditivii alimentari si hiperactivitatea la copii

Zaharul alb nu este toxic, insa in cantitati mari poate duce la probleme de greutate, carii, dereglari ale nivelului de glicemie. Cel mai bine este ca zaharul sa nu reprezinte mai mult de 10% din totalul de calorii consumat intr-o zi.

11. Sarea

Clorura de sodiu sau sarea este necesara organismului in cantitati mici. Folosita insa in exces poate duce la probleme cardiovasculare si insuficienta renala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#aditivi alimentari periculosi, #cercetari aditivi alimentari, #aditivi alimentari cancer , #alimente