Cum este mai bine sa mancam cerealele? Vezi sfatul medicilor

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 09:24
33508 citiri
Cum este mai bine sa mancam cerealele? Vezi sfatul medicilor

Intram intr-o cofetarie si mancam o prajitura. Ne place. Si organismului ii place. Daca insa luam componentele unul cate unul - faina, zaharul, ouale, sarea, uleiul - si le mancam separat nu ne mai plac. Substantele sunt aceleasi, compozitia alta.

Pentru acelasi motiv, organismului "nu-i place" sa primeasca elementele din bobul de cereala, unul cate unul. Prefera compozitia.

Este cea mai simpla explicatie pentru un fapt atat de complicat incat si specialistilor le vine greu sa-l explice.

Cerealele de care avem nevoie

Se pare ca organismul are nevoie de multe cereale, poate chiar de toate - macar din cand in cand. Si nu sunt putine: grau, secara, orz, orez, porumb, hrisca, ovaz, mei, sorg.

Omul primitiv manca boabele intregi. Avea si dintii buni. Omului modern ii place sa-si faca faina, bob decorticat, tarate, bob spart.

Cele mai recente studii arata ca organismul doreste boabele intregi. Le vrea asa cum le-a facut natura, aventual inmuiate in lapte sau iaurt, ca sa fie mai moi.

Boabele intregi reduc rata mortalitatii

Intrucat ne aflam intr-un domeniu greu de studiat sub aspectele teoretice, majoritatea constatarilor au la baza teste efectuate pe loturi reprezentative.

Astfel, testand pe 36.000 persoane, barbati femei si copii, cercetarea Health Professionals' Study, data publicitatii in Canada, constata o reducere a ratei mortalitatii cu 20%, in cazul celor care, la micul dejun, consumau o portie de boabe cerealiere - indiferent care.

Tot in Canada, Iowa Women's Health Study (IWHS) a presupus testarea unui lot de 35.000 femei trecute de menopauza, dispuse sa consume, cu titlu de experiment, trei portii de graunte intregi pe zi.

Si in acest caz, dupa doi ani, s-a constatat o rata a mortalitatii cu 7% mai mica decat la persoanele care nu consumau aceasta forma de aliment.

Cerealele si obezitatea

Rezultatele cele mai spectaculoase la persoanele care au acceptat sa consume cereale boabe se constata insa in domeniul obezitatii.

Un lot de femei, studiat prin programul Nurses' Health Study timp de doi ani, a dovedit ca accentuarea obezitatii se reduce cu 49% prin consumul de cereale boabe si renuntare la paine.

Sub aspect teoretic, nutritionistii atrag atentia ca elementele cuprinse in bobul intreg, cum sunt fibrele, amidonul rezistent, magneziul, agentii fitochimici, pot influenta hormonii care incetinesc evacuarea gastrica.

Aceasta atenueaza raspunsul glicemic si insulinic, cu efecte supra starii de satietate. Toti acesti factori, luati in ansamblu, se afla in stransa corelare cu pierderea in greutate sau, dimpotriva, cu sporirea ei.

Boabele de cereale si diabetul tip 2

In niciun domeniu efectul boabelor de cereale nu este atat de spectaculos ca in regimul de slabit. Ele actioneaza asupra cauzelor ingrasarii, adica exact asupra acelora care au provocat diabetul.

Testari facute in Finlanda au demonstrat ca riscul de diabet tip II scade cu 35-40% in cazul persoanlor care consuma zilnic boabe de cereale.

Pe diabeticii dependenti de insulina, regimul de cereale nu-i poate scuti de injectiile zilnice, dar, aplicat cu consecventa, poate duce la reducerea dozelor cu circa 10%.

Boabele cerealiere si bolile de inima

Fibrele alimentare continute de boabele de ovaz sunt recuoscute de multa vreme ca actionand imptriva cresterii colesterolului, care la randul lui, prin depunerea pe vasele sanguine, influenteaza atat circulatia, cat si cordul.

Testele au aratat ca persoanele care consuma boabe de cereale - ideosebi fulgi de ovaz -, de trei ori pe zi, prezinta un risc cu 36% mai mic in de cardiopatie ischemica.

Efectul devine si mai puternic daca tinem seama de actiunea indirecta a altor componente din bob, indeosebi a celor care lucreza ca antioxidanti.

Expriente "pe invers"

Intrucat testele lasa loc semnelor de intrebare, un grup de biologi rusi s-a incumentat la un experiment "pe invers": Au supus testelor doua grupuri de vrabii si doua de ciori - ambele fiind pasari ciugulitoare.

Timp de un an, vrabiile din grupa "A" au primit boabe, iar cele din grupa "B" au primit paste fainoase, facute din acelasi tip de boabe. Ciorile au avut acelasi regim.

Rezultatul: dupa un an pasarile din grupa "A" se prezentau perfect sanatoase, in tip ce cele din grupa "B", desi supravietuisera, aveau parametrii biologici mult sub normal.

Concluzia rezulta singura: nu e rau sa ciugulim cereale.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#cereale sanatate, #boabe sanatate, #graunte sanatate, #regim alimentar , #alimente