Sfecla rosie, un medicament cunoscut de milenii dar ignorat in zlele noastre

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 21:30
22218 citiri
Sfecla rosie, un medicament cunoscut de milenii dar ignorat in zlele noastre

Virtutile alimentelor naturiste sunt tot mai des cercetate in laboratoaree din SUA, Anglia, Franta, dar si din China si Rusia.

In ultima vreme, s-au confirmat calitatile banalei sfecle rosii in tratarea unor afectiuni, ca: bronsite, constipatii, hemorizi, gripa, hipertensiune, raceala, dureri de cap, umflaturi ale picioarelor, litiaza renala, pietre la colicist si chiar, in anumite situatii, la cancer.

Sfecla rosie, folosita ca medicamanet, are un trecut care se pierde in antichitate. In Babilon, Asiria, Iran vindecatorii o foloseau cu atata succes in afectiunile aratate mai sus, incat, radacinile de sfecla rosie au ajuns sa fie exportate cu caravanele - ca mirodeniile si ca aurul, pana in Imperiul Roman si Grecia.

Legenda spune ca Imparatul roman Tiberius, convins de calitatile sfeclei, a stabilit plata tributului datorat de triburile germanice in lazi cu sfecla, in locul pungilor cu aur.

Laboratoarele moderne au confirmat calitatile de antioxidant ale sfeclei si de intarire a sistemului imunitar al organismului. Sfecla contine cantitati mari de fier care combate anemia, de betanina, saruri de potasiu care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.

Nu este de neglijat continutul de cupru din sfecla rosie. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului.

Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, creste apetitul sexual, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic.

Tot sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.

Poate cele mai interesante calitati ale sfeclei sunt, insa legate de cancer. Departe de a pretinde ca aceasta boala incurabila se poate vindeca pe cale naturista, se remarca, totusi, ca folosirea sucului de sfecla in tratarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani. Pigmentul rosu din planta este actorul principal in lupta cu cancerul, prelungind astfel durata de viata a bolnavului.

Fireste, nimneni nu-si poate diagnostica singur boala nici nu trebuie sa-si administreze tratamente fara prescriptie medicala, chiar ele acestea sunt naturiste. Cel mai intelept este sa ne adresam medicului, care stie precis, de la caz la caz, situatia cand se impune un tratament medicamentos, unul chirurgical si - in cele mai multe cazuri - unul mixt, completat cu cel naturist, pe langa cele anterioare.

Totusi, cu rezervele de mai sus, au aparut in presa rusa urmatoarele recomandari si explicatii :

Doza zilnica minima, de pigment, pentru cancer, se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii. Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie. Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.

Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.

In Centrul oncologic de la Moscova, li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc. ( se comercializeaza si la noi sucuri preparate ecologic in strainatate si se livreaza imbuteliate, comandandu-se prin internet) Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#utilizari sfecla rosie, #sfecla rosie cancer, #medicina naturista sfecla , #alimente