Viata sanatoasa: Semintele de bostan

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 07:01
18325 citiri
Viata sanatoasa: Semintele de bostan

Bostanul (dovleacul) este originar din Peru, de unde a fost adus in Europa in secolul al XVI-lea de conchistadorii spanioli. Si celelalte specii ale acestei largi familii - pepenele si castravetele - vin tot din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii.

Celebru in lumea intreaga pentru dimensiunile sale, adesea uriase, la americani, bostanul este un simbol traditional care figureaza ca personaj principal in sarbatoarea de Halloween.

Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de bostan, datorita continutului bogat de vitamine, zaharuri, microelemente - fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu.

Consumul semintelor de dovleac ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda venele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor. De asemenea, au si efect echilibrant glandular si nervos.

Semintele de bostan sunt poate cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali si vindecarea afectiunilor de prostata.

Deoarece nu sunt toxice si nu afecteaza organismele in crestere, semintele de bostan li se recomanda, in special, copiilor afectati de limbrici (viermi intestinali) si oxiuri. Pentru efect sigur, se dau copilului si purgative naturale, de exemplu cu ulei de ricin.

Impotriva cistitei - seara, se infuzeaza 200 de grame de seminte pisate in 500 ml de apa clocotita. E recomandat ca amestecul sa se tina in termos timp de 8-10 ore. Lichiul obtinut se imparte in 4 si se bea cald, intre mese, pana la imbunatatirea situatiei.

Pentru diminuarea durerilor de guta, stramosii nostri preparau "lapte de seminte de bostan" in felul urmator: doua linguri de seminte decojite cu tot cu pielita verde pastrata, se pun intr-un pahar de apa calda si se lasa peste noapte ca sa se umfle.

Dimineata, se filtreaza, semintele se trec prin masina de tocat apoi se amesteca cu apa in care au stat noaptea, pana se obtine o pasta omogena. Cantitatea obtinuta se consuma in timpul zilei. O cura dureaza 10-15 zile. In timpul tratamentului, se renunta la alcool, mancare sarata si iute, condimentata abundent.

In cosmetica, semintele de bostan se folosesc pentru improspatarea culorii tenului. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita, in proportie de 1 la 10, si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata. Dupa 20 de minute, fata se spala cu apa rece pentru a se inchide porii.

De sute de ani, miezul din mijlocul dovleacului de care sunt prinse semintele, este folosit, in medicina populara, pentru tratarea ranilor, a eczemelor, arsurilor, cosurilor, panaritiului unghial.

Sa avem sanatate!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#seminte bostan sanatate, #medicina naturista seminte bostan, #tratament naturist seminte , #alimente
Comentarii