Condimente care te tin sanatos

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 17:42
6721 citiri
Condimente care te tin sanatos

Uneori te ingrijesti ca masa pe care o pregatesti sa fie sanatoasa, alteori neglijezi acest aspect. Totusi, daca adaugi anumite ingrediente, poti sa fii sigur ca ai parte de o portie de sanatate.

Iata ce nu este bine sa lipseasca din mancarea ta, potrivit Prevention:

Cimbrul

Cimbrul este una dintre cele mai comune plante medicinale, fiind folosita pentru multe lucruri, de la omorarea germenilor pana la tratarea racelilor.

Doua lingurite de cimbru contin aproape 20% din necesarul zilnic de fier, insa includ si in mangan, un mineral care imbunatateste capacitatea cerebrala si ajuta la mentinerea unor oase sanatoase, piele si cartilaje bine ingrijite.

Patrunjelul

Doua lingurite de patrunjel tocat iti ofera mai mult de 150% din necesarul zilnic de vitamina K, aceasta jucand un rol important in prevenirea cheagurilor de sange si ajutand la formarea oaselor, cat si ficatului.

In plus, te ajuta sa scapi de respiratia urat mirositoare. Grecii antici il foloseau si pe post de afrodisiac.

Lemongrass-ul

Aceasta iarba aromatica este probabil cel mai bine cunoscuta in bucataria asiatica. Nu numai ca este extrem de gustoasa in mancaruri, avand un gust acrisor, ca de lamaie, dar ajuta si la prevenirea febrei, a crampelor musculare, a tulburarilor stomacale si a migrenelor.

Este plina si de antioxdanti, care protejeaza de stresul oxidativ, un factor important in aparitia bolilor de inima si a cancerului. Studiile arata si faptul ca lemongrass-ul are proprietati antimicrobiene, ferindu-te astfel de E.coli.

Oregano

Daca vrei sa folosesti doar o singura mirodenie in mancare, aceea trebuie sa fie oregano. Multi spun ca aceasta planta este mai gustoasa uscata, continand de 20 de ori mai multi antioxidanti decat restul.

Potrivit cercetatorilor, o lingura de oregano proaspat are tot atatia antioxidanti cat un mar. Pe gram, oregano are mai multi antioxidanti decat afinele.

Rozmarinul

Cine nu iubeste o friptura la tigaie sau la gratar, in sange sau mai rumenita? Din pacate, atunci cand este expusa la temperaturi inalte, carnea secreta compusi cancerigeni. Daca pui rozmarin pe ea, insa, acest lucru nu se mai intampla, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Arkansas, care au descoperit ca planta reduce produsii cancerigeni cu 60-80 de procente.

Salvia

Aceasta planta aromata este plina de antioxidanti, fiind imediat dupa oregano in clasament, din acest punct de vedere. Intr-un studiu publicat recent s-a aratat ca persoanele carora le-a fost administrata o doza mica de salvie, spre deosebire de cele care au primit un medicament cu efect placebo, au inregistrat o imbunatatire a memoriei.

Coriandrul

Unii il iubesc, altii il urasc. Aceasta mirodenie "rimeaza" cel mai bine cu carnea de pui. In plus, cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca un compus din coriandru este de doua ori mai eficient in uciderea salmonellei decat antibioticele gasite pe piata.

Levantica

Cei mai multi asociaza levantica cu un potpourri, fiind cunoscuta pentru capacitatea ei de a te relaxa si a alunga stresul.

Daca nu o folosesti si la gatit, insa, pierzi o mare parte din beneficiile ei. Este o sursa de calciu si vitamina A, fier si vitamina C, ajutand la vindecarea alergiilor.

Menta

Menta face mai mult decat sa iti aduca o respiratie placuta si sa fie gustoasa in cocteiluri. Este pe locul 3 ca numar de antioxidanti, dupa salvie si oregano. In plus, te ajuta sa-ti pastrezi silueta, reducand poftele culinare, dupa cum arata cercetatorii de la Wheeling Jesuit University.

Conform studiilor lor, persoanele care miros menta o data la 2 ore consuma cu 2.800 de calorii mai putin pe saptamana fata de oamenii care nu folosesc acest truc.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#mirodenii bogate antioxidanti, #mirodenii benefice sanatate, #condimente sanatoase, #condimente proprietati, #plante aromatice , #alimente