Crezi si tu aceste mituri legate de sanatate? Iti faci un mare deserviciu

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 20:30
16428 citiri
Crezi si tu aceste mituri legate de sanatate? Iti faci un mare deserviciu
Foto: Arhiva Pixabay

S-a intamplat sa bei o cafea, a patra in acea zi, si cineva sa-ti spuna ca nu-ti face deloc bine? Sau chiar zilele acestea sa-ti propui sa o iei mai usor cu ouale de Pasti, pentru ca abunda in colesterol?

Sau sa fugi de peste pentru ca are mercur si de toti carbohidratii pentru ca vrei sa arati bine la vara, la malul marii, in costum de baie?

Sunt foarte multe informatii vehiculate in toate mediile, care te fac sa nu mai stii ce e sanatos si ce nu, ce poate fi consumat in deplina siguranta si ce nu. Business Insider a adunat mai multe astfel de informatii controversate, facand ordine in zvonuri si "adevaruri" care nu se sustin.

Gluten

Cum in jurul tau din ce in ce mai multe persoane ocolesc glutenul, te-ai putea intreba daca nu ar fi bine sa procedezi si tu la fel. Poate chiar au dreptate sa fuga de el.

Realitatea e insa ca doar 1% din populatie are boala celiaca, cea care face ca glutenul sa nu poata fi tolerat de organism, din cauza unei particularitati genetice rare.

Pentru restul lumii, glutenul, extrem de des intalnit in alimente, nu reprezinta o problema.

Ouale

Ai citit si tu probabil ca ouale abunda in colesterol si te gandesti ca acesta sigur va ajunge in venele tale. Prin urmare, ai inceput sa privesti ouale ca pe niste dusmani muti.

Realitatea e ca chiar daca ouale sunt bogate in colesterol, unul singur avand 185 de mg, a le consuma nu se traduce printr-un colesterol crescut, spun oamenii de stiinta, fapt confirmat de mai multe studii.

Cafeina

Mai ales celor tineri li se spune ca aceasta substanta, cafeina, incetineste cresterea. Apoi, nenumarate surse arata ca e nociva pentru sanatate.

Prestigioasa Mayo Clinic arata insa ca un adult poate consuma in siguranta 400 de mg de cafeina zilnic. O cafea standard are intre 90 - 120 de mg de cafeina, asa ca, daca te limitezi la 4 cesti pe zi, nu ai de ce sa iti faci griji.

Toti carbohidratii

Probabil stii una si buna: carbohidratii, incluiv cei din orez, paine, cereale si cartofi, duc la cresterea in greutate.

Desi nu e rau sa limitezi cantitatea de carbohidrati procesati pe care o consumi zilnic, adica pe cei provenind din painea alba, orezul alb sau paste, aminteste-ti ca nu toti carbohidratii sunt "rai". Unii sunt chiar sanatosi si o foarte buna sursa de energie.

E cazul cartofilor, de exemplu, care vin si cu un aport important de potasiu, Vitamina C si fibre. Dar in cazul lor ar trebui sa te obisnuiesti sa ii gatesti cu tot cu coaja.

Pestele

Tot citesti ca pestele contine o cantitate mare de mercur, care, in final, te va imbolnavi.

Desi e adevarat ca in pestii mari mercurul ajunge sa se acumuleze in cantitati considerabile, daca vei manca pesti de mai mici dimensiuni, nu ar trebuie sa fie nicio problema.

Vezi si Mezelurile si carnatii sunt cancerigene, posibil si carnea rosie, pestele are mercur, puiul hormoni - Ce mai mancam Interviu

A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#peste mercur, #gluten sanatate, #cafeina sanatate, #oua colesterol, #mituri sanatate, #mituri alimentatie , #alimente