Cu ce te ajuta uleiul de nuca?

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 11:42
23902 citiri
Cu ce te ajuta uleiul de nuca?

Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de hranitoare, foarte indicate mai ales in perioada rece a anului. Contin proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Au in compozitie vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica mare, de 630 de calorii la suta de grame.

Recent, s-a constatat ca nucile, consumate imediat dupa masa, impiedica ingrosarea arterelor, previn bolile de inima si aparitia atacului vascular cerebral.

In caz de anemie, astenie si reumatism

Pentru ca sunt bogate in cupru, nucile sunt recomandate in regimul persoanelor care sufera de anemie, reumatism sau artroze. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 de grame de miez de nuca. Continutul bogat in zinc le recomanda ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

Pentru astenici se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere, se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in sesiuni de examene, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu patru linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se mananca pe indelete, mestecand indelung fiecare inghititura.

Nucile nu sunt contraindicate hepaticilor, doar ca acestia trebuie sa le consume cu prudenta, in cantitati mici. Diabeticii pot sa consume nuci fara teama, pentru ca acestea sunt sarace in glucide. Nucile contin tanin, care are efect astringent, folositor in tratamentul diareei.

Candva, uleiul de nuca, la fel de bogat in nutrienti benefici organismului ca si fructele din care a fost obtinut, se prepara in gospodarii, la tara, si era foarte apreciat pentru proprietatile sale anticolesterolice.

Previn si cancerul

Uleiul de nuca a ajuns in atentia specialistilor dupa ce in urma mai multor studii si cercetari s-a ajuns la concluzia ca uleiul de nuca este o sursa extrem de bogata de antioxidanti si acid elagic. Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca au un rol important in eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Pe de alta parte, acidul elagic impiedica multiplicarea si dezvoltarea celulelor canceroase.

Uleiul de nuca mentine elasticitatea venelor, reducand sansele de rigidizare a acestora. In caz de hipercolesterolemie, se recomanda o cura de 8-10 zile pe luna, cu cate doua linguri de ulei de nuca, administrate dimineata, pe nemancate.

Fiind o sursa extrem de bogata de fitonutrienti, nuca si uleiul de nuca au in compozitia lor minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, zinc si fosfor, care ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor din organism.

De asemenea, vitaminele continute contribuie la infrumusetarea si mentinerea sanatatii pielii. O lingurita de ulei pe zi vindeca eczemle si eruptiile pielii. Uleiul de nuca, bogat in antioxidanti, previne procesul imbatranirii.

Uleiul de nuca este deosebit de pretentios si rancezeste foarte repede. Trebuie pastrat la rece si intuneric ca sa reziste macar sase luni de la preparare. Nu este destinat gatitului deoarece temperaturile inalte ii altereaza atat gustul, cat si aroma. Poate fi insa folosit la salate sau in preparatele care contin paste, carora le confera un gust si o aroma deosebite.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ulei nuci, #tratamente naturiste nuci, #medicina naturista nuci, #nuci sanatate, #nuci impotenta, #nuci anemie, #nuci astenie , #alimente