Cum alegi cel mai bun iaurt. De ce este periculos cel cu fructe si ce poti sa ii dai copilului tau Interviu cu un nutritionist

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 08:34
25029 citiri
Cum alegi cel mai bun iaurt. De ce este periculos cel cu fructe si ce poti sa ii dai copilului tau Interviu cu un nutritionist
Foto: Nutrishape

Iaurtul este un aliment la indemana multora dintre noi, fiind o foarte buna varianta si pentru masa de la birou.

Care este cel mai bun tip de iaurt si de care ar trebui sa ne ferim ne-a explicat intr-un interviu Raluca Mocanu (www.nutrishape.ro).

Nutritionistul ne-a vorbit si despre iaurtul grecesc, dar si despre produsele din aceasta gama care sunt destinate copiilor.

Care sunt principalele beneficii ale iaurtului?

Iaurtul este un produs lactat fermentat, preparat din lapte la care sunt adaugate bacterii de fermentatie pentru a converti lactoza (zaharul din lapte) in acid lactic. Un beneficiu major al iaurtului este ca acesta poate fi consumat chiar si de catre cei care sufera de intoleranta la lactoza.

Iaurtul este o excelenta sursa de calciu, o sursa de proteine cu valoare ridicata, regleaza tranzitul alimentelor prin intestine, previne infectiile si dezechilibrele intestinale si, nu in ultimul rand, regleaza imunitatea.

1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Ce sunt fermentii si ce beneficii ne aduc

Care este cel mai bun iaurt care trebuie consumat?

Foarte des aud urmatoarea intrebare: "Care este cel mai bun iaurt care trebuie consumat?!" O varianta sanatoasa este iaurtul fara adaosuri de zahar, de fructe, de arome de fructe, de lapte praf, fara alte adaosuri de ingrosare, cum ar fi amidonuri modificate, gelatina, coloranti, conservanti sau e-uri.

Daca va aprovizionati cu lactate si branzeturi din supermarket, e de preferat ca acestea sa fie de capra, oaie, bivolita si mai putin de vaca, pentru ca acelea sunt cele mai procesate.

Intodeauna alegeti lactatele si branzeturile cu un termen de valabilitate mai scurt. Cu cat este mai mare termenul lor de valabilitate, cu atat este mai mare si continutul lor de toxine si anti-nutrienti.

Cum sunt iaurturile light? In unele cazuri, sunt promovate pentru diete, in timp ce unii nutritionisti sustin ca nu sunt deloc sanatoase. Care este adevarul?

Intodeauna se aleg lactatele integrale si nu cele degresate. La planurile in care nu sunt scrise indicatii strict legate de continutul de grasime, alegem iaurturi cu 3,5% grasime. In planurile in care avem indicatii speciale, de exemplu dislipidemii (valori crescute ale colesterolului), respectam indicatiile medicului. Produsele lactate complet degresate isi pierd calitatea de a contine vitaminele liposolubile A,D si E, pentru ca acestea necesita obligatoriu grasime pentru absorbtie.

Se spune ca iaurtul grecesc ar fi mai potrivit. Este adevarat?

Atat iaurtul simplu natural, cat si iaurtul grecesc sunt alimente sanatoase care trebuie sa faca parte din dieta noastra. Daca vrei sa ai o sursa mai bogata in proteine, cu o textura mai cremoasa si ceva mai putine glucide, poti opta pentru iaurtul grecesc. Putem introduce iaurtul in meniul nostru zilnic.

Nu recomand consumul de iaurt ca monoaliment pe o anumita perioada. Pentru un echilibru alimentar trebuie consumate alimente din toate grupele in cantitati limitate.

Ce ne puteti spune despre iaurtul cu fructe. Este bun acesta pentru sanatate sau nu?

Iaurturile cu fructe sunt o adevarata bomba calorica din cauza cumulului de zaharuri, conservanti si de E-uri.

Ce boala poti preveni mancand iaurt

Iaurtul previne diabetul?

Cercetatorii sustin ca iaurtul poate sa previna cu succes mai multe boli, printre care si diabetul. In urma unui studiu efectuat pe 200.000 de persoane, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, daca mancam de trei ori mai mult iaurt decat am manca in mod obisnuit, reducem riscul de a ne imbolnavi de diabet cu 18%. Cercetatorii cred ca iaurtul poate preveni aceasta boala datorita bacteriilor probiotice pe care le contine.

In privinta alimentatiei copiilor, ce feluri de iaurturi trebuie evitate sau care sunt cele recomandate?

Copiilor este recomandat sa le oferim lactatele integrale, deoarece au nevoie de grasimi in dezvoltarea fizica si a creierului. Sunt de evitat iaurturile cu adaos de lapte praf, zahar, arome, gelatina si indulcitori artificiali.

Exista iaurturi speciale pentru copii, un exemplu fiind cel cu biscuti. Sunt acestea sanatoase sau nu?

Pe rafturile supermarketurilor gasim foarte des iaurturi speciale pentru copii, diferite deserturi precum sarlote, budinci, cat si diferite deserturi la plicuri. Toate contin zahar ori se prepara cu o cantitate considerabila de zahar, lapte, lapte praf, arome prelucrate, stabilizatori, agenti de ingrosare, coloranti, ba chiar o multitudine de aditivi care nu ar trebui sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos.

Avand un cumul de produsi nesanatosi, in calitate de nutritionist, nu incurajez consumul acestor produse care pot crea dependenta, favorizeaza obezitatea si aparitia diferitelor boli precum dibetul zaharat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#benficii iaurt, #pericol iaurt fructe, #beneficii iaurt grecesc , #alimente