Cum alegi fructele de mare pentru a fi sigur ca sunt proaspete?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 14:57
10129 citiri
Cum alegi fructele de mare pentru a fi sigur ca sunt proaspete?

Daca fructele de mare se afla in meniu, este important sa cunosti modalitatile prin care iti poti da seama daca sunt sau nu proaspete.

Este normal ca acestea sa miroasa, dar, daca sunt proaspete, nu ar trebui sa miroasa a peste. Aspectul pestelui proaspat, al crustaceelor (creveti, homari, crabi) si molustelor fara cochilie (scoici, stridii, etc.) este in mod normal umed si elastic, nicidecum lipicios sau deshidratat, conform Health Day.

Ochii unui peste proaspat sunt limpezi, rotunzi, nu inchisi la culoare, uscati sau scufundati. Evita sa-l consumi daca are aspect poros. Branhiile vor fi de culoare rosu aprins, nu intunecate, si nici nu vor fi cleioase.

Cozile crevetilor, homarilor si crabilor trebuie sa nu prezinte modificari ale culorii. Caracteristica stridiilor proaspete este culoarea crem si lichidul limpede.

Cel mai bine este sa cumperi fructe de mare proaspete daca ai de gand sa le consumi chiar in acea zi. Daca acest lucru nu este posibil, pastreaza-le in frigider sau congelator pana cand le vei prepara.

Sfaturi pentru o pastrare optima:

- Pestele proaspat, crevetii de apa dulce, scoicile, homarii pot fi depozitati in pungi de plastic, curate, care vor fi sigilate si pastrate in frigider, la gheata. Folosirea acestei metode garanteaza prospetimea alimentelor trei-patru zile in cazul crustaceelor si cinci-sapte zile in cazul pestelui.

- Fructele de mare pot fi inghetate in apa si mentinute intr-un congelator intre patru si sase luni (la -18 grade celsius sau chiar mai frig). Cand vrei sa le dezgheti, lasa-le in frigider peste noapte sau pune-le sub jetul de apa rece, cu putin timp inainte de a le gati.

- Molustele proaspete, fara cochilie, pot fi pastrate timp de pana la 10 zile in frigider daca sunt ambalate in gheata si depozitate in frigider.

- Crabii proaspeti pot fi pastrati maximum doua zile daca sunt inveliti in pungi de plastic care vor fi pastrate in gheata, la frigider. In congelator (la 0 grade Celsius) pot rezista si pana la 6 luni daca sunt ambalati corespunzator. Acestia se vor dezgheta doar in frigider, peste noapte.

Adina Ciotinga

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#fructe mare proaspete, #cum alegi fructele de mare, #miros peste, #peste proaspat, #conditii depozitare peste, #conditii depozitare fructe mare , #alimente