Cum ne energizam organismul in perioada postului

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 18:32
6048 citiri
Cum ne energizam organismul in perioada postului

Sanatatea, vitalitatea organismului depind, in cea mai mare masura, de alimentele pe care le consumam. Chiar si in postul Pastelui, care la ortodocsi este extrem de restrictiv, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara.

Pentru ca pe toata perioada postului sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale, de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.

Fasolea, care prin compozitie, contine fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri.

Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.

In postul Pastelui, care sta sa inceapa, pestele se poate manca de numai doua ori, pe 25 martie, de Buna Vestire, si in ziua de Florii. In cele doua zile de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre.

Mierea de albine, o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, poate inlocui produsele de patiserie si cofetarie cu care ne-am tot rasfatat pe tot parcursul iernii. Poate fi consumata ca atare, in ceai, cafea si sucuri naturale.

Fructele uscate, precum caisele, prunele, curmalele, smochinele ori stafidele, sunt adevarate bombe energizante. Contin fibre alimentare, minerale si vitamine si potolesc si satisfac nevoia de dulce, care uneori da navala.

Nucile, migdalele, fisticul si alunele sunt satioase si hranitoare si pot inlocui oricand gustarea de la ora 11.00 sau pe cea de dupa amiaza, de la ora 17.00. Nu mancati, insa, mai mult de o mana de fructe uscate pe zi, adica 50 de grame.

Pe durata postului, consumul de paine va fi oricum, mai mare. De aceea, se recomanda ca painea alba sa fie inlocuita cu painea integrala sau cea cu tarate.

Atentie! Vitamina B12 va lipsi din alimentatia persoanelor care vor tine tot postul deoarece se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare. Se recomanda ca in aceasta perioada sa se ia un supliment de vitamina B12.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#fructe uscate beneficii, #ciuperci sanatate, #peste beneficii, #fasole beneficii, #mancare post, #inlocuire carne alimentatie, #post sanatate , #alimente