Cum prepari corect un smoothie si cand devine periculos pentru sanatate Interviu

Sambata, 19 August 2017, ora 15:53
53144 citiri
Cum prepari corect un smoothie si cand devine periculos pentru sanatate Interviu
Foto: Arhiva Pixabay

In ultima perioada ajungem fara sa vrem la articole care promoveaza diverse smoothie-uri minune care promit vindecari miraculoase sau pierderea de kilograme peste noapte.

Pentru a nu pica in capcanele acestor materiale, am discutat cu nutritionistul Raluca Mocanu, (www.nutrishape.ro), despre proportiile corecte in prepararea acestor bauturi.

Specialistul ne-a vorbit si despre greselile pe care le fac cei mai multi oameni atunci cand vor sa prepare un smoothie sanatos.

Nutritionistul explica inca de la inceput ca smoothie-urile trebuie sa fie baute in functie de necesitatea fiecaruia: colesterol marit, kilograme in plus/minus, cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului de zahar din sange, reglarea tranzitului intestinal, detoxifiere etc. si ca tocmai de aceea este important ca fiecare persoana sa se gandeasca inainte ce asteptari are de la respectiva bautura.

Oamenii care vor sa slabeasca ce combinatii trebuie sa faca?

Legumele verzi sunt solutia ideala in eliminarea kilogramelor in plus si a celulitei, din acest motiv nu trebuie sa lipsesca din smoothi-urile noastre. Legumele verzi contin clorofila si, astfel, ajuta la detoxifierea organismului, regleaza tranzitul intestinal si incetinesc procesul de imbatranire.

iata 5 lucruri care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie pentru a gati sanatos

Dar cei care vor, din contra, sa acumuleze cateva kilograme?

Pentru cei care doresc acumulare de kilograme, ideale sunt fructele dulci, eventual combinate cu lapte, seminte, nuci si miere.

Pentru o cura de detoxifiere ce recomandati?

Detoxifierea organismului presupune consumarea cat mai curata si cat mai putin procesata atat a legumelor, cat si a fructelor. Acest proces presupune consumarea sucurilor pe o perioada mai lunga de timp.

Ce combinatii nu trebuie facute?

Principiul corect dupa care functioneaza proportia corecta a unui smoothie este de 80% legume si 20% fructe.

Atat legumele, cat si fructele se impart in doua mari categorii: acide si alcaline. Singurele legume si fructe care se pot combina cu orice sunt morcovul si marul. Este importanta cantitatea de legume si fructe pe care o combinam, pentru ca de aceasta depinde efectul asteptat si gustul placut/mai putin placut.

Exista unele potrivite pentru micul dejun, dar care nu trebuie consumate seara sau invers?

In functie de obiectivul bine stabilit putem organiza un consum corect de smoothie pe parcursul unei zile.

Daca o persoana are ca scop eliminarea catorva kilograme, pentru micul dejun putem folosi varianta de smoothie cu 80% legume colorate (morcov, sfecla, spanac etc.) si 20% fructe putin mai dulci (banana, para, ananas etc.). Insa deja in partea a doua a zilei, cu precadere seara este bine sa mergem pe varianta cat mai stricta de 90-95% legume verzi (telina apio, spanac, patrunjel etc.).

Afla si o reteta de smoothie cu kiwi si mango

Exista smoothi-ul perfect?

Nu exista o varianta de smoothie perfect, din punctul meu de vedere un smoothie perfect se muleaza in functie de obiectivul si gustul fiecarui om in parte.

Care este cantitatea potrivita pentru a fi consumata zilnic? Se poate exagera cu aceste bauturi?

Este bine sa limitam consumul acestor smoothi-uri la cinci pahare de 300-330 ml, in cazul in care vrem sa consumam numai lichid in cadrul unei mese. Aportul de sucuri scade si la 2-3/zi in functie de obiectuvul fiecarui om.

Atunci cand facem smoothie-uri din fructe si frunze, care este proportia potrivita pentru a nu da gres?

Este foarte important sa stabilim obiectivul inainte de toate, iar ca recomandare de baza trebuie respectat principiul de 80% legume si 20% fructe.

Care sunt cele mai mari greseli pe care le fac oamenii atunci cand fac un smoothie?

Consumul exagerat de smoothie (peste 5-6 pahare a 300 de ml), incarcarea acestora cu fructe foarte dulci, nuci si seminte le poate face destul de bogate din punct de vedere caloric, cu toate ca nu le putem priva de aportul de vitamine si minerale.

Sunt bune si fructele/legumele congelate pentru aceste preparate?

Avand in vedere ca produsele congelate sunt puse in pungi la cateva ore de la culegere, prin acest proces de inghetare acestea reusesc sa-si pastreze toate proprietatile (vitaminele si mineralele necesare).

Pentru o alimentatie echilibrata, este bine sa introducem o cura de 2-3 zile de smoothie la un interval de cateva luni.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#smoothieuri reguli preparare, #smoothieuri slabit, #smoothieuri detoxifiere, #smoothieuri preparare , #dieta