Cum sa te protejezi de canicula - cateva sfaturi practice

Sambata, 04 August 2012, ora 09:24
4170 citiri
Cum sa te protejezi de canicula - cateva sfaturi practice

Nu putem face nimic sa oprim parjolul acestei veri, dar putem face cate ceva pentru ca zilele sa fie macar suportabile. Totul depinde de noi. In primul rand, ramai calm, temperaturile foarte ridicate fiind un factor de stres suplimentar la care organismul trebuie sa faca fata si ziua, dar si noaptea.

Bea apa, cat mai multa apa si nu astepta sa ti se faca sete. Efectele deshidratarii pot fi dintre cele mai neplacute. Fara apa, pierduta din cauza transpiratiei excesive, ficatul si rinichii isi incetinesc activitatea, apar apoi durerile de cap, senzatia de ameteala si palpitatiile, moleseala si scaderea puterii de concentrare.

Bea apa plata sau de izvor cu lamaie, daca-ti permite sanatatea. Apa carbogazoasa este foarte buna, reface instantaneu stocul de minerale, pierdut prin transpiratie dar, consumata constant, provoaca balonare si constipa. Poti bea un pahar de apa minerala, din cand in cand, daca simti ca te lasa puterile si nu mai faci fata activitatii diurne. Apa se bea incet, cu inghitituri mici si rare.

Nu bea apa de la gheata, pentru ca face mai mult rau decat bine. Aparent racoreste, dar obliga mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar. Un mar rece, de la frigider, taie setea, racoreste si amana foamea. Pepenele galben si piersicile, fructe de care acum este piata plina, energizeaza, racoresc, taie setea datorita apei pe care o au din abundenta, in compozitie.

Ceaiul de menta, cu cateva picaturi de zeama de lamaie, racoreste si tonifica. Daca nu-l poti bea neindulcit, atunci adauga-i doar putin zahar sau miere de albine. Sucurile de fructe, preparate in casa, sunt, de asemenea, ideale in aceste zile de foc. Cat poti, in aceasta perioada, evita bauturile carbogazoase dulci si cele energizante. Bea mai putina cafeau si ceai verde.

Daca trebuie sa iesi dupa cumparaturi sau alte treburi, atunci fa-o dimineata sau seara, inspre apusul soarelui, si imbraca-te in haine subtiri, largi, de culoare deschisa, de preferinta din fire naturale. Renunta la haine stramte si curele. Pune-ti pe cap o palarie subtire, de vara, ia-ti ochelarii de soare si nu pleca de acasa fara un bidon de apa.

Nu uita sa ai in geanta, intotdeauna, niste dropsuri si una, doua tablete de calciu lactic. Din cauza caldurii excesive, oricand e posibila o cadere de calciu. Mergi pe la umbra, nu sta pe loc in statii sa astepti autobuzul, despre care nu stii nici daca a plecat de la capat de linie. Si fii atent cand traversezi strada. Si soferii sunt oameni si nu se stie cum actioneaza caldura asupra lor.

Renunta, in aceasta perioada, la fast food-uri, conserve, salamuri si prefera mancarea gatita acasa, ciorba, supa, tocanita, sau mancarea usoara, de vara, cu multa salata pregatita cu ulei de masline. Mananca fructe si legume de sezon, branzeturi, bea lapte si iaurt si nu ocoli ciocolata, care are magneziu si antioxidanti. Ceapa, usturoiul, ardeiul iute, piperul, consumate in cantitati rezonabile, produc vasodilatatie si racoresc.

Sa avem sanatate!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#canicula sfaturi protejare, #protejare canicula, #canicula ce mancam, #canicula ce bem , #alimente