Cum sa treci la alimentatia raw vegan si care este cea mai mare greseala pe care o poti face

Luni, 25 Mai 2015, ora 13:40
11829 citiri
Cum sa treci la alimentatia raw vegan si care este cea mai mare greseala pe care o poti face
Foto: Ligia Pop

Alimentatia raw vegan, care se bazeaza pe un procent cat mai mare de cruditati, este subiectul a mii de articole pro si contra in ultimii ani, multi dintre sustinatorii sai explicand de ce este este bine sa urmezi un astfel de stil de viata.

Ligia Pop, raw food chef si autoare a sase carti, a declarat pentru Ziare.com ca acest tip de mancare poate suplini toate nevoile organismului, dar explica cum trebuie facuta trecerea de la o alimentatie normala la una raw vegan, astfel incat sa nu apara probleme.

"O alimentatie raw vegana poate suplini toate nevoile organismului, daca este bine diversificata si felurile de mancare sunt imbinate cu maiestrie pentru a satisface gusturile fiecarui om si nevoile lui.

Desi organismul poate sa functioneze excelent pe raw food, nu este o alimentatie pentru toti, in sensul ca nu toti pot sa o consume in procente mai mari de 70-80%, din diverse motive precum preferinte individuale, biochimiei corpului lor, care poate are nevoie si de alte feluri de mancare, si tocmai de aceea eu spun mereu ca tranzitia trebuie facuta cu pasi marunti si ca niciodata sa nu se mearga la 100% raw food de la inceput, chiar daca entuziasmul pentru aceasta alimentatie e mare", a declarat Ligia Pop pentru Ziare.com.

Specialistul a precizat ca alimentatia raw nu este o optiune pentru toata lumea, ci mai mult pentru cei care sunt foarte bine informati pe acest subiect, dar si pentru cei care sufera de o boala care se poate trata doar partial prin medicina traditionala sau care au o boala fara leac.

"Ultima categorie, trebuie neaparat sa apeleze la un centru de sanatate cu experienta vasta si specializat in acest domeniu. Nimeni nu trebuie sa faca pasi spre acest fel de alimentatie dupa ureche si dupa ce a auzit de la unul si altul. Este un limbaj nou al bucatariei si al alimentatiei si fara sa fii pregatit nu poti pleca la drum", explica ea.

Care este cea mai mare greseala cand treci la alimentatia raw vegan?

Ligia Pop a precizat ca nu promoveaza extremismul, deoarece nimeni nu poate urma un regim 100% raw food si nici nu este recomandat, in special pentru cei neinformati suficient.

"Mancarea gatita si cea traditionala este de cele mai multe ori consumata fiindca suntem atasati de ea emotional (ne aduce aminte de copilarie, mirosul de cozonac sau de sarmale ne aduce aminte de bunica etc.).

Cea mai mare greseala este cand se abandoneaza alimentatia obisnuita si se porneste direct pe 100% raw food. Procentul esecului prin cei care au facut asta, este de aproximativ 80% in cateva luni si se ridica la aproximativ 90-95% in 1-2 ani. Corpul se invata treptat cu noile gusturi si nu trebuie fortat", puncteaza ea.

Foto: Ligia Pop

Cheia succesului este reprezentata de pasii marunti si pastrarea unui procent de gatit in alimentie, exceptand pe cei care sufera de vreo afectiune si care trebuie sa mearga pe 100% raw food. Ligia Pop precizeaza ca nici cei din urma nu trebuie sa faca totul dupa ureche, ci urmand un tratament la un institut specializat in vindecari cu raw food, locuri care au experienta de mai bine de 50 de ani si au la activ mii de vindecari de boli letale.

"Stilul acesta de viata promoveaza DIVERSITATEA in alimentatie care din pacate nu se prea practica printre adeptii ei, fiindca este un limbaj nou si multi pleaca la drum neinformati sau introduc un numar limitat de alimente si dupa aceea se plang ca intervin carente, blamand alimentatia cand de fapt este vina lor", a adaugat specialistul.

Controverse legate de alimentatia raw vegan

Sunt specialisti care avertizeaza ca aceasta alimentatie nu este buna pentru organism, insa Ligia Pop sustine ca multi dintre ei nu au analizat-o asa cum trebuie si nici nu s-au informat destul.

"Exista si un numar limitat de medici care au imbratisat acest tip de alimentatie sau sunt vegani si le recomanda pacientilor lor acest regim cu mare caldura. Iar legat de persoanele care au blamat ulterior alimentatie raw food, este fiindca la randul lor nu au fost suficient informate si au avut ulterior carente majore din cauza unei alimentatii plictisitoare si lipsita de varietate", sustine specialistul.

Mai mult, explica Ligia Pop, cu ajutorul acestei alimentarii au fost vindecate si forme grave ale unor boli.

"Institutul Hippocrates din Florida spre exemplu, din 1960 vindeca cu hrana vie chiar si cele mai dezastruoase cazuri de cancere si boli apasatoare si ofera sanse de vindecare si oamenilor carora li s-au dat doar cateva saptamani sau luni de trait, dar care inca mai traiesc apoi si dupa 10-15 ani daca mentin un echilibru intre sanatatea mintii, a trupului si a sufletului", a punctat ea.

Foto: Ligia Pop

Ligia Pop, www.ligiapop.com, este autoarea a sase carti: "Pasi in lumea muzicii", "Retete vegane fara foc", "Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie", "Deserturi pentru parinti si copii sanatosi", "Jurnal de sarcina. Sfaturi pentru o nastere naturala si un bebe sanatos" si "Sfaturi pentru o viata sanatoasa".

Este raw food chef, sustine demonstratii culinare si organizeaza Raw Generation Expo, un eveniment national prin care promoveaza un stil de viata sanatos. De asemenea, este gazda unor show-uri TV online si a castigat alaturi de alti 15 bucatari din lume, titlul international YouTube Next Chef, fiind singurul bucatar raw vegan din lume care detine aceasta onoare.

In 2014 cartea ei, "Retete vegane fara foc" a castigat premiul national la Gourmand World CookBook Awards. Premiile Gourmand sunt considerate cele mai prestigioase distinctii din domeniul culinar, putand fi comparate ca importanta cu Premiile Oscar din cinematografie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ligia Pop alimentatie raw vegan, #Ligia Pop raw vegan, #alimentatie raw vega, #sfaturi alimentatie raw vegan , #alimente