Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce este zaharul un drog pentru oameni

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 22:54
6410 citiri
De ce este zaharul un drog pentru oameni
Foto: informal.ro

Zaharul poate da dependenta, in mod asemanator drogurilor. Multi nu il considera la fel de periculos precum alcoolul si tigarile, dar informatiile obtinute de oamenii de stiinta in acest sens sunt surprinzatoare.

Multi oameni sunt pur si simplu dependenti de dulciuri. Numeroase studii stiintifice arata ca dependenta de zahar poate fi la fel de rea precum cea de alcool, informeaza Fox News.

Cercetarile stiintifice arata ca oamenii sunt "programati" sa isi doreasca zaharul inca de mici. Aceasta dependenta incepe inca de la nastere. Laptele matern este dulce, astfel incat dulciurile pe care copiii le consuma apoi sunt un fel de rememorare a acelor momente de inceput.

Dupa ce consumam zahar, creierul elibereaza substante chimice numite opioide, acestea dand corpului senzatia de placere intensa. Astfel, el recunoaste acest sentiment si incepe sa il doreasca din nou. Exista anumite zone cerebrale care sunt activate atunci cand consumam zahar.

Cum seamana zaharul cu drogurile

Excesul de zahar poate provoca diabet, probleme ale sistemului imunitar, precum si schimbari ale dispozitiei noastre. Aceleasi substante chimice produse de zahar in creier sunt produse si de heroina si morfina. Studii in acest sens au fost efectuate la Universitatile din Princeton si Minnesota, SUA.

In cazul renuntarii la zahar, s-a constatat chiar si aparitia unor simptome asemanatoare sevrajului. Este o reactie specifica renuntarii la o substanta de care persoana este dependenta. O alta curiozitate descoperita in scanarile RMN a fost aceea ca simpla vedere a inghetatei provoaca oamenilor senzatia de placere care este produsa de marijuana.

In prezent, multe produse contin zahar. Altele contin fruuctoza sau dextroza. Trebuie sa stii ca o cutie de suc iti aduce echivalentul a zece lingurite de zahar, adica exact cantitatea zilnica recomandata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alimente mancare dulciuri inghetata, #zahar suc boli diabet sistem imunitar , #alimente