De ce sa gatiti "ca la mama acasa"

Luni, 11 Iulie 2011, ora 11:51
3682 citiri
De ce sa gatiti "ca la mama acasa"

In ziua de azi, oamenii au uitat sa mai manance normal si sanatos. Daca stai deoparte, ca simplu spectator, doar ca sa observi, mai ca-ti vine sa exclami si sa bati din palme, ca la spectacol, de cat de frumoasa si comoda poate fi viata pentru unii complet dezinteresati de sanatatea lor si a familiei.

Ciorba si supa se fac din prafuri pentru ca asa arata la televizor, in reclame, si daca aceia pe care-i vedem si de cateva ori pe zi sunt sanatosi si fericiti, asa trebuie sa fie toti cei care apeleaza la plicurile magice.

Sigur ca pentru unii este neplacut, chiar pierdere de timp, sa stea langa oala care fierbe pe aragaz ca sa faca mancare sanatoasa cand fast food-ul este peste drum si pot trimite copilul sa cumpere ceva, o gustare, pentru masa de pranz sau cina.

Sunt familii unde niciodata nu se cumpara legume, verdeturi si fructe proaspete pentru ca toate acestea se gasesc la plic, la borcan sau la cutie in supermarket-uri si e mai comod asa. Cand copiii din asemenea familii vad o farfurie de ciorba preparata cu tot ce trebuie se sperie de verdeata care pluteste deasupra, crezand ca-s paianjeni, tantari sau alte gaze si refuza sa manance.

E stiut ca banii aduc bunastarea, dar nu si sanatatea, daca hrana de zi cu zi se reduce la gustari de la fast food ori la a manca numai carne, gratar sau friptura, fara o salata, fara ustoroi, ca miroase urat, sau o garnitura de legume alaturi.

Am intalnit copii care nu stiu ce sunt acelea rosii, folosesc ketchup ca-i mai comod, n-au auzit de salata si nu cunosc placerea de a musca sanatos dintr-un mar. Unui asemenea copil nu trebuie sa i se pretinda performante scolare si nici nu ar trebui sa fie de mirare daca se imbolnaveste des si grav. Imunitatea se dobandeste si se mentine cu o hrana sanatoasa, bogata in vitamine si minerale.

Cine se hraneste normal, diversificat, in functie de anotimp, dar si de efortul pe care trebuie sa-l depuna zilnic este un om sanatos. Astazi nu ne putem plange ca nu gasim in piata ce trebuie ca sa gatim si sa ne hranim sanatos. Din cosul de pe masa din bucatarie nu ar trebui sa lipseasca niciodata fructele, legumele si verdeturile.

Femeile de azi, daca mai sunt si mame, cele care atat de des se plang ca nu au timp sa fie si gospodine, sa-si aminteasca de mamele lor, de felul cum erau hranite atunci cand erau copii si sa faca la fel pentru familia lor, mancare "ca la mama acasa".

Dintotdeauna mamele au fost si sunt mai ocupate dar niciodata, ca acum, nu si-au neglijat familia si, indiferent de ora, zi sau noapte, au gasit timp sa pregateasca pentru familie oale de mancare, pentru ca asa au apucat si stiu ca mancarea calda, gatita inseamna sanatate.

Poate multi v-ati intrebat de ce oamenii de la tara sunt mai sanatosi si mai puternici decat cei de la oras, de ce rezista mai bine la eforturi mari si cum de fac pe jos drumuri atat de lungi. Toate acestea si inca multe alte eforturi nemaipomenite aici sunt posibile pentru ca omul de la tara inca se hraneste sanatos si nu-si face probleme ca ceapa si usturoiul miros urat.

Sa avem sanatate!

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ciorba de zarzavat, #supa de pasare, #mancare gatita, #mancare mama acasa, #fast food , #alimente