Efecte extraordinare ale painii din grau intreg asupra sanatatii - vezi de care boli te scapa

Sambata, 02 Mai 2015, ora 10:00
18625 citiri
Efecte extraordinare ale painii din grau intreg asupra sanatatii - vezi de care boli te scapa
Foto: nutritionovereasy.com

Suntem tot mai preocupati de sanatatea noastra, in ziua de astazi, pe masura ce numarul si diversitatea factorilor care ajung sa ne afecteze cresc, de multe ori cu efecte nefaste pe termen lung, desi cauzele pot fi din cele mai banale.

Cercetatorii spun ca alimentatia este cheia, iar parghiile ne sunt la indemana. Trebuie doar sa stim ce sa alegem de pe rafturile magazinelor.

Tot mai multe studii asupra carbohidratilor si efectelor pe care acestia le au asupra sanatatii arata ca accentul trebuie pus pe calitate, nu pe cantitate - iar aici ne referim in primul rand la paine, alimentul de baza al romanilor.

O felie de paine cu grau intreg pe zi te ajuta sa traiesti mai mult!

Oamenii de stiinta din lumea intreaga, inclusiv de la prestigioasa universitate Harvard, au aratat ca exista o legatura directa intre consumul de cereale integrale si sanatate.

Studii efectuate pe zeci sau sute de mii de persoane, de-a lungul anilor, au subliniat efectele benefice extraordinare ale acestora, pe care omenirea pare ca le-a uitat, dupa sute de ani de procesare a cerealelor.

Astfel, aflam acum, in cel de-al treilea mileniu al erei noastre, ca trebuie sa invatam din nou sa introducem in alimentatie un produs pe care generatiile anterioare il aveau zilnic pe masa: painea din grau intreg, adica din faina integrala (nerafinata, cum este cea din painea alba), din care nu s-au aruncat cele mai hranitoare parti ale cerealei care hraneste planeta de mii de ani.

Previne bolile cardiovasculare

Ce-ai de pierdut daca inlocuiesti painea rafinata cu paine integrala? Numai ce nu-ti trebuie! Scade nivelul colesterolului in general si in special cel al "colesterolului rau" (LDL), scad trigliceridele si nivelul insulinei - adica toate valorile care indica o boala cardiovasculara.

Rezultatele unui studiu efectuat sub indrumarea Universitatii Harvard arata ca, pentru femeile care au consumat zilnic 2-3 portii de produse de cereale integrale (in principal paine integrala si cereale pentru micul dejun), riscurile de a face un atac de cord sau de a muri dintr-o boala de inima au scazut cu 30%, prin comparatie cu un consum ocazional, de numai cate-o portie pe saptamana.

Mai mult, o analiza recenta de amploare, realizata in urma corelarii rezultatelor a sapte studii importante, arata ca riscul celor care consuma cel putin 2,5 portii de cereale integrale de a face boli cardiovasculare (atacul de cord, infarctul, necesitatea unui bypass sau a desfundarii unei artere) este cu 21% mai scazut, fata de cei care consuma mai putin de 2 portii saptamanal.

Asta inseamna ca painea din grau intreg nu-i doar pentru masa de duminica sau cand ai musafiri, ci trebuie sa se regaseasca in cosul tau zilnic de cumparaturi.

Alunga diabetul de tip 2

Consumul de cereale intregi aduce beneficii majore pentru sanatate, cand vine vorba de prevenirea diabetului zaharat de tip 2.

Rezultatele unui studiu realizat pe 160.000 de femei, vreme de 18 ani, care a luat in considerare starea sanatatii si alimentatia acestora, arata ca in cazul celor care au consumat in medie 2-3 portii de cereale integrale - echivalentul a 2-3 felii de paine grau intreg - riscul de se imbolnavi de acest tip de diabet a scazut cu 30%.

Combinarea acestor rezultate cu datele obtinute in alte studii similare de amploare i-a facut pe cercetatori sa ajunga la o concluzie si mai interesanta: inca 2 felii in plus de paine din grau intreg pe zi (2 portii) iti cresc cu inca 21% sansele de a evita diabetul de tip 2.

Poate ajuta si in cazul unor tipuri de cancer

Parerile privind beneficiile aduse de cerealele integrale in lupta cu aceasta boala ingrozitoare sunt inca impartite. Unele studii au raportat un efect protector, in timp ce altele nu au inregistrat efecte pozitive - pentru ca despre vreun efect negativ nici nu poate fi vorba.

Totusi, daca este sa privim varianta optimista, rezultatele unui studiu realizat pe 500.000 de barbati, timp de 5 ani, arata ca un consum regulat de cereale intregi (produse normale, nu dietetice) ofera o oarecare protectie in fata cancerului colorectal.

Buna pentru aparatul digestiv

Chiar daca se discuta mai putin despre asta, constipatia este o problema comuna, cu efecte si complicatii extrem de neplacuta asupra sanatatii oamenilor.

Cei care s-au confruntat cu aceasta problema stiu ca medicul le-a recomandat sa introduca taratele in alimentatie, ca parte a unui tratament natural si la indemana.

Cum cel mai usor si mai indicat este sa prevenim afectiunile, pana sa ajungem sa le tratam, trebuie sa tinem cont ca introducerea graului intreg in alimentatia zilnica ne ajuta sa evitam acest gen de probleme pe termen lung.

Au demonstrat-o cercetatorii, care sustin in toate studiilor pe marginea cerealelor integrale ca fibrele pe care acestea le contin ajuta sistemul digestiv si previn aparitia bolilor diverticulare (diverticuloza si diverticulita) micsorand presiunea din intestine si tinand sub control consistenta scaunului.

Te ajuta sa traiesti mai mult

Oricat de surprinzator ar parea, consumul de grau intreg a fost pus in legatura directa cu o rata mai scazuta a mortalitatii din cauza bolilor inflamatorii (artita, spondilita, astm, boli cardiovasculare, Parkinson, Alzheimer etc.)

Rezultatele unui studiu realizat in Iowa, Statele Unite, pe zeci de mii de persoane, timp de 17 ani, arata ca, pentru femeile care au consumat zilnic cel putin doua portii de cereale integrale - deci chiar si numai doua felii de paine grau intreg -, riscurile de a deceda din cazua unei boli inflamatorii au scazut cu 30%, prin comparatie cu femeile care au introdus mai rar sau deloc acest element esential in alimentatie.

Cum a fost posibil asa ceva? Aici nu este vorba despre o formula magica, o solutie miraculoasa in lupta cu bolile, care te face mai sanatos. Pur si simplu acestea sunt efectele pe termen lung ale cerealelor integrale in alimentatie, prin comparatie cu produsele de panificatie rafinate.

De exemplu, cercetatorii au aflat ca tarata si fibrele din painea integrala nu lasa enzimele din sistemul digestiv sa transforme amidonul in glucoza.

Apoi, fibrele solubile ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului, in timp ce fibrele nesolubile imbunatatesc digestia.

Fibrele stimuleaza si producerea anticoagulantilor naturali ai corpului, deci ajuta circulatia si previn crearea micilor cheaguri de sange, care sunt vinovate de atacurile de cord si infarct.

Mai mult, graul intreg contine o adevarata colectie de antioxidanti, care nu lasa colesterolul "rau" (LDL) sa reactioneze cu oxigenul, deci previne principala cauza a infundarii arterelor.

De asemenea, fitoestrogenii care se gasesc in cerealele integrale pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer, la fel ca si alte minerale esentiale care se gasesc in graul intreg, cum ar fi magneziul, seleniul, cuprul si manganul. Acestea din urma sunt extrem de utile si in prevenirea bolilor de inima si a diabetului.

Iar acum vorbim doar despre elementele si beneficiile lor descoperite de oamenii de stiinta pana la ora actuala, in conditiile in care graul intreg contine sute de substante inca neidentificate, dintre care unele cu siguranta au un rol benefic inca nedescoperit pentru sanatatea oamenilor.

Ce este graul intreg?

Timp de mii de ani, oamenii au consumat cerealele exact asa cum le-au cules de pe tulpina. In acest fel, beneficiau de un pachet de carbohidrati bogat in fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime din plante, hormoni si sute de alte fitochimicale.

Cerealele intregi au un invelis exterior tare, fibros, care protejeaza bobul. Interiorul contine in majoritate endospermul, corpul fainos al bobului. Acesta are ca rol stocarea energiei pentru germen, embrionul bobului. Germenul este bogat in vitamine, minerale si uleiuri nesaturate.

Macinarea inlatura invelisul exterior al bobului, tarata si germenele. Rafinarea graului creeaza faina pufoasa, din care se fac painile aerate si produsele de patiserie. Cerealele rafinate au insa un pret nutritional. Prin procesul de macinare se elimina peste jumatate din vitaminele B, 90% din vitamina E si toate fibrele graului.

Tot mai multe studii demonstreaza ca o intoarcere la cerealele intregi are nenumarate beneficii asupra sanatatii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#paine grau intreg, #paine integrala sanatate, #paine integrala beneficii , #alimente