Greseli in alimentatia zilnica

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 23:59
8185 citiri
Greseli in alimentatia zilnica
Foto: info-sanatate.ro

Seminarul "Secrete pentru frumusetea si sanatatea ta", organizat, in Bucuresti, intre 16 si 17 septembrie, a abordat teme ca mentinerea unei alimentatii echilibrate pentru o sanatate de durata.

"Cea mai frecventa greseala este faptul ca nu mancam" a avertizat medicul Angela Laur, citata de Romania Libera .

S-a vorbit, de asemenea, despre efectele deficitului de minerale si vitamine; beneficiile suplimentelor alimentare si diferentierea suplimentelor sintetice de cele cu baza naturala; contracararea efectelor diminuarii imunitatii in sezonul rece, dar si evitarea capcanei poftei excesive de mancare.

"Nu mancam micul dejun, nu mancam pranzul, iar atunci cand venim seara de la serviciu avem o foame de lup si mancam absolut orice gasim in frigider" , a tras Laur un semnal de alarma. Obligatoriu trebuie sa mancam cinci mese pe zi, la un interval de 2-3 ore, impartite in trei mese principale si doua gustari.

O alta greseala foarte nociva atat pentru silueta, dar mai ales pentru sanatatea intregului organism este inlocuirea mesei de pranz cu o chifla, un croissant, un hambuger, etc. Din contra, este bine sa mancam o ciorba sau, daca suntem la birou si nu avem aceasta posibilitate, putem apela la supele instant, care provoaca o stare de satietate de lunga durata cu un aport minim de calori, a precizat ea.

Nu dietelor drastice!

"In momentul in care noi tinem un regim strict, o dieta, organismul sufera, el nu primeste cantitatea necesara de vitamine si minerale si devenim apatici, fara vlaga. Cel mai corect ar fi sa mancam si mancand slabim!", explica medicul.

O recomandare importanta este sa ne alimentam corect, consumand alimente care se combina intre ele. De pilda, nu este bine sa consumam cartofi cu carne (carbohidtrati cu proteine), ci separat, fiecare, cu salate sau diverse alte legume crude ori fierte. O varianta sanatoasa este sa alegem paste cu legume, dar nicidecum paste cu carne.

Se recomanda consumul de ulei nerafinat sau filtrat, pentru ca, in aceasta forma, contine acizi grasi nesaturati, care sunt benefici pentru organism si ne dau o stare de bine. Desigur, cea mai buna alegere este uleiul de masline.

In ce priveste consumul de dulciuri, se recomanda evitarea lor in a doua parte a zilei si in cantitati rezonabile. De pilda, dimineata este bine sa consumam o bucatica de ciocolata neagra. Aceeasi recomandare este valabila si pentru fructele foarte dulci, cum ar fi bananele sau strugurii.

Aflat in compozitia unor condimente, glutamatul de sodiu este un aminoacid care intra in componenta proteinelor si se gaseste in alge marine, carne de peste, legume (sfecla si ciuperci). Doza zilnica recomandata de specialisti este de noua grame, o doza care ajuta la formarea hormonului glucation (in colon), responsabil de asigurarea imunitatii organismului.

Potrivit statisticilor medicale, in corpul uman se formeaza zilnic 50 de grame de glutamat de sodiu. Totusi, nu exista o metoda practica de diferentiere a glutamatului de sodiu natural de cel sintetic, doar prin studierea ambalajelor alimentelor cumparate din comert (identificat prin codul E621).

Doctorul Angela Laur sustine ca oamenii se expun la un real pericol pentru sanatatea lor prin consumul glutamatului sintetizat prin intermediul unor produse ieftine, precum chipsurile, mancarurile de tip fast-food (maioneza si ketchup) sau diverse melezuri. Principalul pericol al consumului de glutamat de sodiu sintetizat consta in crearea unei dependente fata de anumite alimente si, in timp, se poate ajunge la cancer intestinal.

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#alimentatie sanatoasa, #greseli alimentatie nutritionist , #alimente
Comentarii
Poza Paradis
Paradis
rank 5
Fetelor , nu va repeziti pe supe INSTANT pt ca sunt pline de sare si de conservanti ,
Poza Cob
Cob
rank 5
Pacat ca seminarul se refera doar la oraseni si orasene si nu la tarani si taranci.