Iaurtul, preparat in casa, aliment-medicament si produs cosmetic de exceptie

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:32
14144 citiri
Iaurtul, preparat in casa, aliment-medicament si produs cosmetic de exceptie

Iaurtul este un aliment gustos, sanatos, recomandat in diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Toata lumea stie ca este un produs lactat obtinut din fermentarea laptelui.

Pentru a produce iaurt poate fi folosit orice fel de lapte, respectiv de vaca, oaie, capra, bivolita, camila - dar, in ziua de azi, cel mai des la prepararea iaurtului este laptele de vaca, mai accesibil si la indemana tuturor.

Despre iaurt, cum a aparut, nu se cunosc prea multe amanunte. Se crede ca s-ar fi nascut dintr-o eroare, din laptele tinut pe vremea aceea, demult, intr-un burduf de piele si uitat afara, la caldura.

Microbiologul rus Mecinicov, cel care a dus "faima" iaurtului in lume, a fost primul cercetator care a studiat iaurtul in laborator si asta mai mult din curiozitate, deoarece voia sa afle secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. Curiozitatea legata de iaurt i-a adus cercetatorului rus Premiul Nobel. Mecinicov a fost cel care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui.

Cel mai sanatos si mai igienic iaurt este cel pe care-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi insine si toti ai nostri. Se incalzeste jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem la indemana si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele cald cu cel rece si il turnam in borcanele deja pregatite.

Pentru inceput, trebuie un borcan de iaurt din comert, dar poate fi folosita si smantana sau branza de vaci - pentru cuibusor sau maia - cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie de iaurt. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase.

In 10 - 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din incapere, ar trebui sa avem iaurtul. Dupa ce iaurtul s-a facut, se pun capacele la borcane. Se pastreaza la rece, in frigider. Aveti grija ca de fiecare data sa opriti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand veti pregati un alt iaurt.

Specialistii spun ca produsele lactate au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei, iar iaurtul o poate face chiar foarte bine deoarece contine suficient calciu si vitamina D.

De asemenea, in cazul persoanelor care consuma doua - trei portii de lactate pe zi, riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu pana la 50%. Este bine de stiut si faptul ca iaurtul este un aliment cu putine calorii, asa ca poate fi consumat de persoanele care tin cura de slabire.

Iaurtul nu este, dupa cum bine se stie, doar un aliment-medicament care poate aduce beneficii deosebite organismului nostru, ci poate fi folosit cu rezultate deosebite si ca produs cosmetic. Astfel, iaurtul trateaza acneea, cosurile adolescentilor. Pe fata curata, dupa ce a fost bine spalata, se aplica iaurt direct pe pielea afectata si se maseaza bine, dupa care fata se spala din abundenta, cu apa calduta.

Iaurtul poate fi folosit si pentru ingrijirea zilnica a pielii sensibile, fara a provoca reactii alergice. Alege pentru pielea ta iaurturile naturale, cele preparate in casa, fara conservanti, coloranti sau arome.

In accidentele casnice, arsuri sau oparire, iaurtul face adevarate minuni. Toarna imediat iaurt pe portiunea de piele afectata si usturimea si roseata vor disparea ca prin minune.

Sa avem sanatate!

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#iaurt preparat in casa, #iaurt medicament, #iaurt arsuri, #iaurt matreata , #alimente