Legumele toamnei: Prazul, ceapa olteneasca

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 08:46
17421 citiri
Legumele toamnei: Prazul, ceapa olteneasca
Foto: Cuisine AZ

Noi spunem despre praz ca este ceapa olteneasca, francezii vad in aceasta leguma o delicatesa, care merita atentie si respect, pentru gustul fin, rafinat si pentru peparatele elegante care se pot face folosind prazul.

Prazul este o leguma delicioasa, al carui gust seamana cu nobilul sparanghel. Sezonul de varf incepe in septembrie, cand recolta noua este la deplina maturitate, scrie Cuisine AZ.

Prazul este originar din Orientul Mijlociu, si se trage din usturoiul salbatic. Prazul era cultivat de egipteni, cand nu munceau ca sa ridice piramidele, fiind o leguma extrem de populara in acea perioada. Faraonul Keops ii recompensa pe cei mai buni razboinici ai sai cu manunchiuri de praz. De la egipteni, prazul i-a cucerit pe romani. Parzul nu este doar leguma Olteniei, este si leguma nationala a Tarii Galilor, in semn de recunoastere pentru Sfantul David, care a ordonat soldatilor sai sa poarte la brau un praz pentru a se recunoaste unii pe altii.

Exista mai multe soiuri de praz, fara nicio diferenta in ceea ce priveste gustul. Diferenta o face doar data de recoltare. Prazul sanatos trebuie sa aiba frunzele verzi si tari, tulpina alba si mustati, pentru ca leguma sa fie intreaga.

Prazul este o leguma care aduce beneficii reale sanatatii. Are un continut redus in calorii (doar 43 calorii la 100 de grame de leguma), este deosebit de bogata in potasiu, fier, vitamina C, PP si B6, magneziu si calciu. Este foarte indicat in arterioscleroza, acnee, afectiuni respiratorii, hemoragie nazala, indepartarea rosetii tenului, tuse, raguseala, laringita, faringita, si este foarte eficient in eliminarea viermilor intestinali.

Se spune ca Aristotel ca isi intretinea vocea mancand praz copt, in timp ce imparatul Nero, manca praz crud in fiecare zi, ca sa aiba o voce puternica. Este cert ca prazul este foarte eficient, daca este mancat crud, pentru laringe si faringe.

Prazul este un bun laxativ, fiind recomandat persoanelor ce sufera de constipatie, este calmant general si un excelent diuretic. Poate fi utilizat si pentru ingrijirea parului, pentru oferirea unor reflexe deosebite (iar pentru asta se foloseste un decoct de praz).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#fructele toamnei, #legumele toamnei, #viata sanatoasa , #alimente