Mancarea care iti ingrijeste dintii

Sambata, 07 Mai 2011, ora 23:18
5006 citiri
Mancarea care iti ingrijeste dintii
Foto: Arhiva

Sanatatea dintilor si a gingiilor este influentata radical de tipul alimentelor consumate. Exista mancare care iti ingrijeste dintii, dupa cum exista alimente daunatoare sanatatii orale.

In categoria alimentelor care au grija de dinti intra fructele si legumele crude, in special cele care trebuie mestecate. Merele, morcovii, telina, broccoli si varza sunt ideale daca sunt mancate crude. Toate sunt bogate in celuloza, un nutrient care functioneaza ca o periuta de dinti naturala, indepartand resturile de mancare si bacteriile din gura, scrie Woman's day.

Benefica pentru sanatatea dintilor este si branza tare. Este bogata in fosfati, substante care ajuta la neutralizarea acizilor, responsabili de erodarea smaltului dintilor. Branza tare contine calciu si vitamina D, care impreuna ajuta la intarirea smaltului dintilor, asa cum se intampla si in cazul oaselor, in special atunci cand este combinat cu vitamina D, care ajuta la absorbtia lui.

Un alt aliment care face bine dintilor tai sunt nucile. Consumate dupa masa, acestea stimuleaza activitatea fosfatilor. Nucile sunt sarace in zahar si bogate in nutrientii fortifianti, calciu si magneziu, minerale care ofera rezistenta dintilor.

Ideale pentru sanatatea dintilor sunt si toate alimentele bogate in vitamina C, dar altele decat cititicele. In categoria mancare care face dintii frumosi intra kiwi si toate legumele cu frunze verzi. Vitamina C are capacitatea de a stimula productia de colagen, substanta necesara pentru gingii puternice si sanatoase. Iar gingiile sanatoase inseamna dinti puternici.

In schimb, dintii sunt afectati de fructele de padure, vin rosu, sosul de soia, cafea si ceai, care duc la ingalbenirea lor. Citricele, bauturile carbogazoase, alimentele fermentate - muraturi, iaurturi, vinuri albe - ataca smaltul dintilor fiind bogate in acid.

Carbohidratii simpli (precum painea alba si bomboanele) si alimentele procesate favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a cariilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dinti sanatosi, #alimentatie sanatoasa dinti, #ingrijirea dintilor, #legume fructe dinti , #alimente