Mancarea potrivita la momentul potrivit

Luni, 21 Mai 2012, ora 07:00
4500 citiri
Mancarea potrivita la momentul potrivit

Pentru fiecare pas pe care il faci in viata, este esential sa alegi bine momentul. La fel se intampla si cu lucrurile asa-zis marunte, dar pe care le faci in fiecare zi, cum ar fi planificarea timpului meselor si a continutului acestora.

Mancarea creeaza fel de fel de reactii in lant care afecteaza starea de spirit, nivelul energiei si chiar felul in care reactionezi in situatii grele ori momente de criza. Iata ce este bine sa consumi in functie de momentele zilei, conform LiveStrong:

Dupa un antrenament fizic intens

Atunci cand iti supui muschii unui test fizic, ei ajung sa fie stresati si foarte obositi. Pentru a raspunde eficient urmatoarei provocari, se vor intari, vor deveni mai puternici. Pentru ca ei sa beneficieze din plin de acest ciclu, este important sa primeasca nutrientii de care au nevoie.

Ratia de carbohidrati-proteine ar trebui sa fie de 2:1 in cazul antrenamentelor de intensitate mica sau medie si de 3:1 in cazul celor de intenstitate crescuta sau foarte mare, dupa cum spune dr. Andrea Hacker, citata de LiveStrong. Carbohidratii inlocuiesc resursele de glicogen si proteinele ajuta la reconstruirea celulelor musculare.

Mananca la 30 de minute sau o ora dupa ce ai terminat antrenamentul fizic, caci aceasta este fereastra de timp in care corpul tau va absorbi cel mai bine nutrientii. Bea un pahar de lapte cu cacao sau o felie de paine integrala cu unt de arahide.

Dupa o intalnire importanta de afaceri

Daca te simti cu capul in ceata dupa ce ai stat o ora sau doua la o intrunire tensionata, unde ai discutat cu sefii tai despre viitorul companiei ori ai privit o prezentare in PowerPoint cu 200 de slide-uri, rontaie cateva migdale. Ele ofera atat grasimi sanatoase, cat si proteine, dupa cum spune nutritionistul Lauren O'Connor.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele, nu zaharul, sunt cele care activeaza celulele care ne tin treji si ajuta la arderea caloriilor.

In timp ce carbohidratii din cerealele integrale ofera glucoza care fac creierul sa functioneze asa cum trebuie, proteinele garanteaza tinerea de minte. Este valabil mai ales daca ele contin un aminoacid numit tirosina, un neurotransmitator care este esential pentru energizarea creierului. 30 de grame de migdale contin cam 127 de mg de tirosina.

Ce sa mananci la linia de sosire

Dupa un proba de anduranta, un maraton, spre exemplu, cel mai important este sa inlocuiesti apa pierduta prin transpiratie si sa-ti refaci resursele de glicogen. Cea mai buna masa in acest caz trebuie sa contina in mare parte carbohidrati, niste vitamine si cateva proteine.

Din moment ce lichidele sunt mai usor de digerat decat hrana solida, opteaza pentru un lapte cu cacao, acesta avand ceea ce iti trebuie in acel moment. Este si o sursa de electroliti, in special potasiu. De exmplu, 250 de ml de Gatorade (bautura consumata adesea de sportivi) presupune in jur de 30 de mg de potasiu, iar 400 mg de lapte degresat cu cacao presupune aceeasi cantitate.

Ce mananci dupa o noapte agitata

Ti-ai petrecut noaptea numarand stelute pe tavan? Inseamna ca dimineata te vei trezi cat se poate de prost dispus, dar mai ales obosit. Cantitatea de grelina va creste si va scadea leptina, ceea ce duce la un apetit marit.

Pentru a combate acest lucru, incepe ziua consumand proteine. Mananca 30 de grame de nuci sau 100 de grame de carne slaba. Si iaurtul grecesc poate sa fie o solutie, amestecat cu o banana si niste seminte de chia.

Dupa o noapte in oras

Dupa o noapte de distractie in oras, stropita si cu ceva alcool, stii ca vei avea nevoie de ajutor in zori. Un Bloody Mary "virgin" (pompos spus, cand te gandesti ca e vorba de sucul de rosii de la bunica) te va ajuta sa depasesti momentul, hidratandu-te si refacand stocul de electroliti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#mahmureala remedii, #alimentatie corecta efort fizic, #alimentatie antrenament fizic intens, #mahmureala alimente sfaturi, #noapte pierduta oboseala sfaturi , #alimente