Marile pericole din alimente si bauturi: De ce esti dependent de ele

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 22:05
4721 citiri
Marile pericole din alimente si bauturi: De ce esti dependent de ele
Foto: salon.com

Uneori te intrebi de ce nu poti renunta la anumite alimente si bauturi, insa in spatele lor sta un plan bine gandit al producatorilor, cei care vor sa mananci si sa bei cat mai mult.

Astfel, hrana consumata de noi ajunge sa dea dependenta, aspect la care contribuie mai multe elemente. Mirosul si aspectul sunt avantaje pe care producatorii stiu cum sa le exploateze in folosul lor.

Problema este ca oamenii ajung sa ia in greutate din acest motiv si chiar sa faca boli grave, scrie salon.com. Grasimea reprezinta un ingredient extrem de important al unor produse, ea conferindu-le calitati ce stimuleaza dorinta consumatorilor.

De exemplu, din cauza grasimii, oamenii tind sa mestece mai putin si sa inghita mai repede. In trecut, sustine expertul Gail Vance Civille, mancarea era mestecata de pana la 20 de ori pana sa fie inghitita, iar acum nu se mai intampla astfel. Majoritatea alimentelor sunt mestecate in prezent doar de 12 ori.

Popcornul pentru microunde

Mirosul emanat de acest produs atunci cand e pregatit este foarte intens. El provine de la substante precum diacetilul si pentanediolul, acestea fiind raspandite in aer in prezenta caldurii. Ele pot provoca afectiuni ale plamanilor.

Unii producatori au renuntat la elementele chimice respective in urma unor semnale de alarma trase de expertii in domeniu. Un alt motiv pentru care trebuie sa renunti la popcornul pentru microunde este stratul care acopera punga pe interior, cel care poate fi, de asemenea, o amenintare la adresa sanatatii tale.

Produsele cu sare

Sarea provoaca si ea dependenta, la fel ca zaharul. Chipsurile, cartofii prajiti, painea prajita si chiar cerealele au un continut ridicat de sare. In procesul de preparare, in ele se formeaza o substanta cancerigena denumita acrilamida. In plus, astfel de gustari au "densitate calorica", adica o capacitate mare de a se topi in gura, spune specialistul Michael Moss.

Aceasta calitate ne face sa credem ca alimentul respectiv nu are calorii si poate fi consumat in cantitate mai mare. Chipsurile ascund o combinatie de zahar, sare si amidon, cea care face glicemia sa creasca repede si sa determine creierul sa ceara mai mult.

Alimentele de tip fast-food

Parca nimic nu provoaca o pofta mai mare decat produsele de tip fast-food. Unele contin o substanta denumita dimetilpolisiloxan. Ea e folosita si pentru fabricarea asternutului moale folosit de practicantii de yoga.

Alte substante folosite de producatori (Propilen glicol si extract de drojdie autolizata) sporesc in mod artificial gustul si ne fac sa consumam in exces din asemenea produse.

Bauturile racoritoare

Cofeina este ingredientul-cheie al dependentei pe care ele o dau. Drept consecinta, creierul compenseaza prin scaderea numarului de receptori la propriul sau stimulent, norepinefrina. Astfel, oamenii cauta in exterior o alta substanta.

Uleiul vegetal brominat este si el responsabil de producerea mecanismului dependentei, iar producatorii incep sa renunte la el deoarece specialistii sunt tot mai ingrijorati de efectul pe care il are.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mancare alimente fast food, #alimente mancare consum, #sanatate boli alimente mancare, #boli mancare alimente fast food , #alimente