Mazarea, pentru un plus de energie

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:53
2346 citiri
Mazarea, pentru un plus de energie

Se pare ca mazarea, ruda buna cu fasolea, s-a cultivat, pentru prima data, cu 4.000 de ani in urma, pe teritoriul de azi al Chinei. In Europa, a ajuns de vreo 2.000 de ani, in Evul Mediu fiind o adevarata delicatesa pe masa regilor vremii.

Treptat, mazarea, foarte hranitoare si bogata in proteine, a ajuns si in farfuriile oamenilor de rand, fiind apreciata nu numai ca aliment, ci si ca medicament.

Bobul de mazare contine vitanimele A, C, K si vitamine din grupul B, apoi fosfor, zinc, seleniu, potasiu si mangan. Vitamina A este esentiala pentru piele si ochi, pentru sistemul imunitar, pentru prevenirea si combaterea unor afectiuni tumorale. O portie de mazare, 150 de grame, contine cam 35% din necesarul zilnic de vitamina A.

Vitamina C, supranumita si cunoscuta ca vitamina imunitatii, are un rol esential in mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului natural de aparare a organismului, fiind esentiala, in acelasi timp, si pentru sistemul cardiovascular, muscular si cel nervos.

Doua sute de grame de mazare verde asigura cam 40% din necesarul zilnic de vitamina C.

Vitamina K este foarte importanta pentru inchiderea ranilor si coagularea sangelui, dar si pentru rezistenta oaselor. O portie de boabe de mazare verzi asigura organismului aproximativ 52% din necesarul zilnic din aceasta vitamina.

Prin continutul ei bogat in vitamine din complexul B, mazarea este un excelent sustinator de efort, un aliment care furnizeaza organismului energie naturala, fara sa aiba efectul distructiv al bauturilor energizante si fara sa dea dependenta. Combinatia aceasta de vitamine din grupul B si unele minerale, precum magneziu, fier, seleniu, are efecte puternice de combatere a starilor de oboseala, fie fizica, fie intelectuala.

Persoanele care se simt obosite sau au nevoie de o regenerare rapida ori care stiu ca, in viitorul apropiat, vor trebui sa depuna efort fizic sau intelectual intens sa consume macar de doua ori pe saptamana cate o portie de mancare de mazare, mai ales ca mazarea este usor digerabila, bogata in zaharuri usor asimilabile si care sunt hrana creierului, si proteine cu grad scazut de toxicitate.

In timpul tezelor si examenelor, elevii si studentii, dar si alte persoane care inca mai au de invatat si de sustinut examene ar trebui sa consume macar o data la doua-trei zile cate o portie de mazare, in loc sa apeleze la cafea si bauturi energizante care, pe moment, fac bine, dar in timp dauneaza grav sanatatii.

Consumul regulat de mazare combate osteoporoza, boala canceroasa, previne infarctul. Cea mai buna mazare de gatit, cu rezultate bune ca aliment-medicament si eficienta din punct de vedere al vindecarii, este cea proaspata, din pastai. De asemenea, mazarea congelata pastreaza un procent mare din principiile active prezente in compozitia ei.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mazarea sanatate, #mazarea in bucatarie, #mazarea combate oboseala , #alimente