Mituri despre alimente

Sambata, 22 Mai 2010, ora 18:11
2782 citiri
Mituri despre alimente

Oamenii de stiinta britanici au stabilit, in urma unor cercetari, in cursul carora au comparat din punct de vedere chimic o serie de alimente, ca unele dintre alimentele considerate danunatoare nu sunt chiar atat de rele, ba chiar dimpotriva, iar unele dintre cele clasificate drept bune au si parti rele.

Ivillage.comvine cu cateva explicatii si exemple concrete care merita luate in seama.

Toate fructele sunt bune

Mitul este in egala masura si adevarat si fals. Nu exista fructe rele, dar in functie de fiecare organism in parte unele fructe pot fi bune, iar altele rele.

Cele mai bune sunt cele cu un continut scazut de zaharoza si bogate in fibre, asa cum sunt capsunele, zmeura, portocalele, afinele si merele.

Alte fructe au un continut ridicat de zaharoza, si nu sunt recomandate diabeticilor, de exemplu, dar si supraponderalilor. Asa de exemplu este cazul pepenelui rosu, a celui galben, a strugurilor si perelor, iar alte fructe sunt bogate in grasimi.

Mai mult, in ciuda impresiei gresite ca este un fruct care ingrasa, apropo de mituri, banana este cea mai buna alegere in cursul unei diete, pentru gustarea dintre mese, pentru ca are un continut ridicat de fibre si zaharuri cu ardere lenta.

Ciocolata este daunatoare

Fals! Ciocolata este un "super-aliment", iar consumul de ciocolata, o alternativa sanatoasa. Este important faptul ca nu toate sortimentele de ciocolata sunt la fel de benefice. Secretul ciocolatei sanatoase: cat mai putine ingrediente si cat mai multa cacao.

Cartofii prajiti sunt rai

Fals! Depinde de modul si de conditiile in care sunt preparati. Daca uleiul in care se prajesc cartofi este folosit de o suta de ori, cartofii sunt toxici. Daca uleiul este proaspat, temeperatura de prajire corecta, cartofii sunt OK!

Evident, trebuie sa tii cont si de cantitatea de cartofi prajiti pe care o consumi, cata sare adaugi, si cat de des faci asta intr-o saptamana. Daca te intalnesti cu portia de cartofi prajiti o data pe saptamana, este foarte bine, cu atat mai mult cu cat s-a demonstrat ca o portie de cartofi prajiti are efecte benefice asupra tonusului psihic.

Preparati la cuptor sau fierti, cartofii sunt un aliment foarte sanatos. Sunt bogati in minerale si vitamine si au calorii putine, 120-150 kcal la 100 de grame.

Salatele sunt sanatoase

Mitul este pe jumatate fals si pe jumatate adevarat. Daca salata din farfurie este un amestec de sosuri grase, sunca, crutoane prajite in ulei, pui prajit, pe langa trei frunze de salata, atunci nu este nimic sanatos.

Regula unei salate sanatoase spune ca trebuie sa contina doar legume, verdeturi si diverse seminte, precum nuci, seminte de dovleac, migdale, o lingura de ulei, un varf de cutit de sare si suc de lamaie.

Un produs degresat este sanatos

Fals! Cand citesti pe o eticheta: "continut scazut de grasimi", nu inseamna ca respectivul produs nu are grasimi. Daca pe eticheta scrie "fara grasimi", in fapt trebuie sa intelegi ca detalii importante iti sunt ascunse.

Nu continutul de grasimi este principalul criteriu, ci numarul total de calorii al produsului. Lipsa grasimilor altereaza gustul, astfel ca, in compensatie, producatorii adauga zahar, sare sau aditivi.

Mai mult, grasimile sunt necesare si sunt esentiale organismului. Cantitatea si calitatea fac diferenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfaturi dieta sanatoasa, #sfaturi alimentatie corecta, #mituri despre alimente , #alimente