Oamenii de stiinta descopera secretul gustului

Marti, 22 Februarie 2011, ora 13:53
3934 citiri
Oamenii de stiinta descopera secretul gustului
Foto: rgbpicture

Gusturile oamenilor sunt determinate de alimentatia din stadiul fetal, din primii ani de viata si sunt influentate genetic, dar si de factorii culturali. Gusturile si aromele sunt surse de stimulare de-a lungul vietii.

Mai multi experti in gust au vorbit pe aceasta tema la simpozionul "Perceptia si preferinta gustului uman", pe 19 februarie, la reuniunea anuala a Asociatiei americane pentru Progresul Stiintei, care a avut loc la Washington, relateaza FoxNews.

De la prima inghititura de cafea dimineata, pana la pasta de dinti dinainte de culcare, limba voastra este bombardata zilnic cu un val de arome. Cum am clarificat si am identificat toate gusturile este inca un mister. Asta incepe sa se schimbe, datorita faptului ca cercetatorii deblocheaza secretele gustului.

In urma cu cateva decenii, numarul de gusturi de baza au fost marite de la patru la cinci, cu adaugarea celui numit umami -gustul savuros de parmezan si rosii - la grupul traditional de sarat, dulce, acru si amar. Dar exista mult mai multe arome decat cele cinci gusturi.

"Gusturile, aromele si factorii de gust sunt surse bogate de stimulare de-a lungul vietii noastre," a spus Jane Leland, un om de stiinta de la Kraft Foods din Glenview, Illinois.

"Exista diferente individuale mari in modul cum percepem lumea. Aceste diferente sunt cauzate de interactiunea a doua surse - variatia genetica si experienta individuala," a declarat Gary Beauchamp, de Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.

Genetic vorbind, de exemplu, anumite personae sunt inerent mai sensibile la compusii cu gust amar. Ei au oroare de multe ori la broccoli sau la alte legume amare. Multi alti factori joaca un rol in modelarea pasiunii noastre pentru arome.

Atat inainte cat si dupa nastere, copiii capata un indiciu al alimentelor consummate de mame, prin gustul si mirosul compusilor, care intra in lichidul amniotic si prin laptele matern. Studiile arata ca si copii au preferinte pentru arome, la care au fost expusi pentru prima data, spune Beauchamp.

Factorii culturali, de asemenea, influenteaza pe care alimente le iubesc si pe care le urasc. Daca ati crescut consumand condimente picante sau salata de alge marine, aceste preferinte se vor lipi de tine mai mult decat alte preferinte culturale.

"Studiile arata ca la persoanele care emigreaza, ultimele lucruri la care renunta sunt aceste principale gusturi," spune Richard Mattes, de la Universitatea Purdue.

Am putea simti puternic anumite mancaruri, dar exact cum simtim aceasta, ramane o problema deschisa. Papilele noastre gustative contin o varietate de structuri chimice specializate, cunoscute sub denumirea de receptori, care determina gusturile speciale si trimit informatia prezentei acestora, creierului nostru.

Unii cercetatori au inceput chiar sa creada, ca exista mai mult decat cele cinci gusturi de baza. "Am putea avea de asemenea, receptori pentru compusii de calciu, cum ar fi grasimile si dioxidul de carbon," sustine Richard Mattes.

In aceste zile, mancarea este adesea de divertisment. "Noi folosim produsele alimentare, ca o forma de stimulare senzoriala si de placere si ca o baza de interactiune sociala," a declarat Mattes.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#secretul gustului, #gusturile omului, #gustul umami , #alimente