Omega 3 si Omega 6: acizii grasi-minune

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 08:05
6858 citiri
Omega 3 si Omega 6: acizii grasi-minune

Auzim mereu cat de buni sunt acizii grasi Omega 3 si Omega 6 pentru corpul uman. Dr. Terrina Belia, de la Institutul National de Nutritie, din SUA, a trecut recent in revista, intr-o serie de segmente difuzate de reteaua radio Fox, studiile privind efectul acizilor grasi, gasiti in carnea de peste, asupra sanatatii omului.

In principal, a selectioanat studii care s-au axat exclusiv pe efectul substantelor de tipul Omega-3 si Omega-6 provenind din carnea de peste.

Dezechilibrul dintre Omega 3 si 6 favorizeaza obezitatea

Primul studiu privind acizii grasi alimentari, de tip polinesaturat, in 1970, a vizat viata eschimosilor inuiti din Canada de Nord si Alaska. Carnea de peste este element determinant al metabolismului acestor populatii, care niciodata nu sufereau de reumatism, ateroscleroza sau probleme circulatorii.

Acesti acizi grasi au fost considerati, de mult timp, substante vitale in oprirea proliferarii tumorilor, in ameliorarea astmului, trombozelor, aterosclerozei si a multor maladii de deficit imunitar.

Studiile recente prezinta dubii asupra importantei lor. Cercetari efectuate, pe 4.000 de subiecti, la Scoala Medicala de pe langa Universitatea Harvard din SUA, in 2005, ajung la concluzia ca acesti acizi grasi, in general, accelereaza metabolismul uman, prin reducerea numarului de radicali oxidanti.

Ce risti in absenta Omega 3?

Cu ce ne ajuta Omega 6?

Aceasta ar putea preveni boli de tip oncologic, cu o crestere semnificativa in tonusul imunologic. Un consum zilnic de numai 2 mg de Omega-3 si 1,5 mg de Omega-6 prelungeste viata.

La polul opus, acelasi doctor a mentionat un studiu olandez, facut la Universitatea din Leiden, unde s-au folosit peste 5.000 de subiecti. Conform rezultatelor olandeze, efectul acizilor grasi, ce vin de la peste, nu consta in niciun fel de avantaje specifice pentru metabolismul uman.

In multe situatii, cresterea consumului de peste poate duce la efecte-surpriza, neanticipate, in special cand e vorba de pestii marini. Explicatia e foarte simpla: pestele mare, preferat de industria de pescuit, fiind la varful lantului alimentar ihtiologic, mananca si el cantitati enorme de peste mic, crescandu-si propria concentratie de poluanti in tesuturi, in special metalele grele.

Pestele mic, insa, din cauza factorilor specifici, de dimensiune si sfera de circulatie prin apa, nu absoarbe multi poluanti. Pestele mare ajunge rapid la "saturatie" in nivelul concentratiei de mercur, molibden, plumb, arsenic, cadmiu si mangan, dupa care moare.

Cel mai sanatos peste pentru consumul uman e pestele de apa dulce, provenit din Alaska, Siberia si Noua Zeelanda. Pestele de apa dulce, de pe toate continentele, e aproape la un punct de totala saturatie, cu poluanti metalici grei, proveniti din agricultura si industrie.

Un studiu efectuat la Institutul de Igiena Publica din Praga a ajuns la concluzia ca un consum intens de peste provenit din apele Dunarii sau afluentii ei nu este indicat.

Elementele chimice si corpul uman

Omul are nevoie de o multime de elemente, pentru a-si mentine balanta metabolica, in proportii mult mai mici de 1/1.000.000, cum ar fi cobaltul, cuprul, cromul, manganul si nichelul, in timp ce un "surplus" de astfel de elemente poate provoca boli grave.

Toate metalele grele cauzeaza cancer, in timp ce unele, cum ar fi plumbul si manganul, ataca creierul si nervii. Rinichii sunt lezati de mercur, cupru si nichel; excesul de crom, cadmiu si cupru afecteaza pielea, dintii si impiedica fixarea calciului scheletal. Metalele grele au proprietatea "bio-acumularii", caracteristica ireversibila, care cauzeaza cresterea continua a concentratiei, pana ce duce la moartea organismului.

Faptul ca multe persoane obeze nu mor, desi au concetratii mari de metale grele (si alte substante daunatoare) in corpul lor se datoreaza faptului ca acesti poluanti periculosi sunt "arestati" in masa de grasime, fiind astfel impiedecati sa ajunga in sange si sa influenteze organele vitale.

Cum sa scapi de metalele grele din organism

Acelasi doctor citeaza exemple cand astfel de oameni, foarte grasi, au inceput cure de slabire "forte", in timpul carora s-au imbolnavit grav, multi murind subit. Explicatia a fost ca pierderea straturilor de grasime subcutanata si viscerala (sub piele si pe organele interne) a facut posibila "eliberarea" acestor metale grele pentru a fi preluate de sistemul circulator care le-a imprastiat prin tot organismul.

Cresterea cantitatii de peste consumat ridica nivelul de acizi grasi "atragand" si "arestand" poluantii printr-un proces electrostatic. Acest "magnet" de metale grele e datorat prezentei sodiului si a potasiului, "electrolitii biologici" principali.

Eliminarea acestor doua elemente din organism ar putea impiedeca complet acumularea de metale grele, dar, din pacate, viata nu e posibila fara acesti electroliti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sanatate acizi Omega, #acizi grasi Omega peste, #metale grele peste , #alimente