Ziare.com

Potasiul te ajuta sa gandesti bine

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 15:38

   

Potasiul te ajuta sa gandesti bine
Potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, fiind indispensabil vietii, fundamental necesar in activitatea cardiaca si in procesul de eliminare a toxinelor, precum si in metabolismul glucidelor. Potasiul este mineralul care intrevine in reglarea mecanismelor ce previn accidentele vasculare cerebrale.

Potasiul este un mineral esential, alaturi de sodiu si calciu in organismul uman, explica WH Foods. El mentine echilibrul acido-bazic al fluidelor din organism si din interiorul celulelor. Sporeste diureza si intervine in procesul de eliminare a sodiului, mereu in exces in organism, este tonic cardiac si un stimulent al miscarilor intestinale. Potasiul intervine in foarte mare masura si in buna functionare a glandelor suprarenale si la eliminarea rezidurilor organice, asigurand echilibrul apei in organism.

Potasiu-sodiu, scor 2 la 1

Raportul normal intre potasiu si sodiu este de 2/1, raport care, pentru o buna functionare a organismului, trebuie sa se mentina constant. Un dezechilibru sodiu-potasiu duce la spasmofilie si tetanie. Atat deficitul, cat si surplusul de potasiu produc perturbari in buna functionare a inimii. Deficitul de potasiu determina cresterea glicemiei, edeme si o grava suferinta pentru muschiul cardiac, dar si pentru musculatura scheletica.

Acest mineral este esential pentru mentinerea ritmului contractiilor musculare ale muschiului cardiac, iar oscilatiile concentratiei de potasiu, in plus sau in minus, iti dau inima peste cap.

Oxigenarea creierului

Un efect al carentei de potasiu este faptul ca nu mai poti gandi limpede, pentru ca acest mineral este implicat direct si fundamental in transmiterea impulsurilor nervoase. Potasiul intervine si in procesul de alimentare a creierului cu oxigen.

Nu in ultimul rand, potasiul este direct implicat in activitatea rinichilor si in metabolizarea glucidelor. Potasiul previne pietrele la rinichi, accidentele vasculare si osteoporoza, fiind partenerul calciului in mentinerea unei structuri osoase sanatoase. S-a mai dovedit ca are un rol important in tratamentul alergiilor.

Lipsa de potasiu poate sa apara in urma excesului de laxative si diuretice, a unor cure de slabire intense si in cazul dietelor disociate. Suplimentele de potasiu nu se pot lua decat strict sub supraveghere medicala.

Oboseala cronica, crampele musculare, constipatia cronica, aritmiile sunt cele mai comune manifestari ale lipsei de potasiu. Alcoolul, cafeaua, zaharul si diureticele, stresul fizic si cel psihic, fumatul sunt factorii care determina scaderea concentratiei de poatasiu.

Surse naturale de potasiu sunt: citricele, toate vegetalele cu frunze de culoare verde, frunzele de menta, semintele de floare soarelui, rosile, cresonul, bananele, morcovii, broccoli, dovleacul si cartofii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5677 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor