Principiile alimentatiei echilibrate

Duminica, 18 Martie 2012, ora 21:27
10370 citiri
Principiile alimentatiei echilibrate
foto: doctissimo

Sa mananci bine inseamna sa mananci sanatos, nu sa mananci mult! Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie echilibrata pentru a te pastra cu adevarat in forma. Cand vine vorba despre alimentatie, si excesele, si carentele sunt la fel de daunatoare si foarte periculoase, iar acesta poate fi considerat primul principiu.

Alimentatia echilibrata exclude categoric monotonia alimentara. O alimentatie variata este al doilea secret al echilibrului in alimentatie, scrie doctissimo .

O alimentatie diversificata garanteaza acoperirea integrala a necesarului de nutrienti (proteine, grasimi si carbohidrati), minerale si vitamine. Respectarea celor trei mese principale ale zilei, la orele potrivite si a celor doua gustari este primul pas concret care garanteaza respectarea principiilor alimentatiei echilibrate.

O regula a alimentatiei echilibrate spune ca, la fiecare masa, in farfurie sa fie alimente de trei culori diferite. Pentru gustari se accepta doua culori. Mai in gluma, mai in serios, regula este foarte utila pentru ca te ajuta sa ai o alimentatie cu adevarat diversificata.

Fiecare masa principala trebuie sa contina proportia ideala intre proteine, lipide si carbohidrati, iar fiecare masa trebuie sa contina un fruct sau legume in forma cruda.

Nu manca niciodata pe fuga, niciodata in picioare, niciodata atunci cand esti stresat. Nimeni nu spune sa nu ciugulesti, dar alege solutiile sanatoase. Migdale nu bomboane, o bucatica de ciocolata nu cipsuri, un mar, nu sucuri acidulate.

Bea apa. Alimentatie echilibrata fara un aport suficient de lichide nu este o alimentatie cu adevarat sanatoasa. Bea apa in cursul mesei, intre mese si dupa masa.

Gatste in casa si mananca mancare preparata exact inaintea mesei. Este si placut si eficient. Este amuzant si foarte sanatos.

Schimba-ti farfuriile. In urma cu vreo zece ani au devenit foarte la moda farfuriile uriase. Asta s-a regasit imediat in procentul persoanelor supraponderale. Farfuriile normale sunt de preferat. Si, in plus, nu manca niciodata tot ceea ce ai in farfurie.

Consuma in fiecare zi cel putin trei portii de produse lactate, de preferat degresate. In ceea ce priveste carnea, regula unei alimentatii santoase spune asa: trei portii de carne alba pe saptamana, o portie de carne rosie si doua de peste. Este ideal, daca reusesti, o zi de saptamana sa nu consumi carne.

Consuma in fiecare zi fibre, din surse diferite. Cerealele integrale sunt sursa principala, dar urmare imediat de fibrele care provin din fructe si legume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbări foarte simple care vor ajuta pe oricine să slăbească și să se mențină fără dietă sau calorii numărate
Schimbări foarte simple care vor ajuta pe oricine să slăbească și să se mențină fără dietă sau calorii numărate
Un nutriționist a detaliat o serie de schimbări simple de stil de viață care vor ajuta pe oricine să piardă în greutate, fără să elimine mâncărurile preferate sau să urmeze o dietă...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alimentatie sanatoasa, #dieta, #calorii, #fructe si legume , #alimente
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
Erată, "MuncII pe deşelate ..."
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5