Probleme pe care deja le cauzeaza culturile modificate genetic

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 12:36
6407 citiri
Probleme pe care deja le cauzeaza culturile modificate genetic
Foto: Listverse

Citim zilnic despre riscurile pe care le presupun culturile modificate genetic. Ei bine, iata ca cercetatorii au descoperit ca acestea deja cauzeaza probleme majore, nu doar noua, ci si mediului inconjurator. Iar efectele nu sunt pe deplin cunoscute, din moment ce aceste culturi sunt relativ noi.

Afla ce impact au culturile modificate genetic, conform Listverse.

Creeaza super gandaci si super buruieni

Atunci cand o planta este tratata cu insecticid, se doreste de fapt eliminarea daunatorilor. Dezavantajul este ca folosirea acestor substante face ca doar cele mai puternice insecte si ierburi sa reziste.

In 2011, oamenii de stiinta au examinat 13 daunatori majori si au descoperit ca 5 erau imuni la otravurile folosite. De asemenea, fermierii au probleme cu buruienile care nu mai raspund la glifosat. In consecinta, acestia sunt fortati sa foloseasca produse chimice din ce in ce mai puternice.

Omoara albine si fluturi

Se crede ca aceste culturi modificate genetic dau recolte mai mari, sunt mai viabile. Cu toate astea, multi sustin ca acestea omoara si insectele benefice, cum ar fi albinele si fluturii. Eliminarea insectelor polenizatoare poate avea efecte dramatice pe termen lung, intrucat de polenizarea prin insecte depind o treime din culturile alimentare.

Este inca foarte greu de dovedit ca aceste culturi modificate genetic sunt responsabile 100% pentru declinul populatiei de albine si fluturi, insa, in timp ce studiile sunt contradictorii, numarul acestor grupe de insecte continua sa scada in fiecare an.

Fermierii nu mai pot recolta seminte

Agricultura reprezinta un proces simplu: semintele se planteaza, culturile cresc, fermierii le recolteaza si aduna semintele pentru sezonul urmator. Din nefericire, in Statele Unite ale Americii, Monsanto, compania care promoveaza culturile modificate genetic, interzice fermierilor sa mai apeleze la aceasta ultima etapa.

In schimb, ei sunt obligati sa cumpere seminte modificate genetic in fiecare sezon. Aceasta masura ar putea duce la monopolul companiilor mari asupra ofertei de seminte la nivel mondial, dar si asupra preturilor. Monsanto detine chiar si un brevet pentru o "gena terminator" care poate face o planta sa produca seminte sterile. Totusi, compania a promis sa nu o foloseasca in tehnologie.

Polenizarea incrucisata afecteaza culturile normale

Oricat de atent ar fi un fermier si oricate metode naturale ar folosi, nu poate opri polenul ce vine de la culturile modificate genetic. Astfel, chiar si recoltele considerate a fi bio sau naturale devin unele hibride.

Chiar daca acest aspect poate fi controlat in cazul anumitor plante, la rapita si porumb acest lucru este imposibil. Cum fermele sau regiunile in care se folosesc culturi modificate genetic se inmultesc, s-ar putea ca la un moment dat sa nu mai putem evita alimentele obtinute prin astfel de metode.

Dauneaza biodiversitatii

Biodiversitatea se refera la varietatea formelor de viata dintr-o anumita regiune. Mentinerea acestui fenomen este foarte importanta pentru ca orice fiinta joaca un rol central in mecanismul vietii. Cultivarea plantelor modificate genetic reduce biodiversitatea, ducand la eradicarea multor specii de plante locale, deoarece fermierii se concentreaza pe producerea unui singur tip de cultura.

Acest tip de monocultura a dus la reducerea cu 75% a diversitatii plantelor inca din anii 1900. Fermele de culturi modificate genetic nu doar ca produc o singura specie de planta, dar toate exemplarele provin de la aceeasi planta modificata, fiind identice din punct de vedere genetic.

Astfekl, plantele devin mult mai sensibile la schimbarile de clima, boli si daunatori.

Distragerea atentiei de la mediu si tehnologiile eco friendly

Una dintre marile promisiuni ale companiilor din acest segment este aceea ca vor preveni crizele alimentare, fiind astfel de ajutor oamenilor din Africa sau din alte regiuni. Cu toate astea, rezultatele au intarziat sa apara, poate si pentru ca locuitorii acelor tari refuza sa manance alimente fabricate in laborator.

In 1998, reprezentantii mai multor tari din Africa au declarat Organizatiei pentru Sanatate si Natiunilor Unite ca se simt lezati pentru faptul ca sunt folositi ca pretext de corporatiile mondiale pentru a continua o tehnologie care nu este nici sigura, nici ecologica si nici economica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#efecte negative culturi modificate genetic, #culturi modificate genetic efecte biosistem, #plante modificate genetic impact , #alimente