Ridichile de primavara au efect detoxifiant

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 10:20
6993 citiri
Ridichile de primavara au efect detoxifiant

Despre ridichi, insusi Herodot povesteste ca egiptenii le apreciau foarte mult pentru virtutiile lor terapeutice, in timp ce grecii ofereau zeilor lor ridichi de aur.

Pentru prima data insa, ridichile au fost mentionate intr-o reteta chinezeasca in secolul al XI-lea iHr. Dovada ca se bucura de foarte multa apreciere, ridichile au chiar si un festival al lor, care se desfasoara, in fiecare an, la 23 decembrie, la Oaxaca, in Mexic.

In timpul festivalului, mesterii sculpteaza si asambleaza din ridichi scene religioase, peisaje rurale, oameni, personaje mitologice sau evenimente din trecut. Localnicii si turistii veniti la eveniment petrec si servesc mancaruri pe baza de ridichi, iar la miezul noptii se ofera marele premiu celei mai reusite lucrari, executata din ridichi.

Varietati

Exista ridichi rosii, albe, negre si galbene, cu dimensiuni variate, de la micutele ridichi rosii de primavara pana la detinatoarea recordului Guiness care cantarea 31,2 kilograme. Ridichile de luna trebuie sa fie mici, ferme si netede, de un rosu aprins, plin de viata, in timp ce richile negre trebuie sa fie grele.

Ridichile sunt nu numai un aliment gustos, ci si o sursa excelenta de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc si fluor si oligoelemente. In ridichi este prezenta si o gama variata de vitamine, precum vitamina C, cel mai bine reprezentata si care-i confera proprietatea de detoxifiant si intaritor al imunitatii, si vitaminele din grupul B.

Proprietati

In medicina populara, ridichile sunt folosite pentru imbunatatirea digestiei, impotriva depresiei si a oboselii, contra tusei, in insuficienta hepatica, boli reumatice, paraziti intestinali, astm, alergii, pietre la rinichi.

Impotriva pietrelor la fiere si rinichi se beau cate sase linguri de suc de ridichi rosii de trei ori pe zi. Calculii nu se mai dezvolta si sunt maruntiti. Sucul de ridichi este foarte bine tolerat de tubul digestiv.

In bolile de plamani se recomanda consumul a zece ridichi pe zi. Ridichile au actiune antiinfectioasa si favorizeaza degajarea cailor respiratorii, prin expectoratie. Eficienta tratamentului creste, daca se consuma, in salata, si frunzele proaspete de ridichi, care au efect vitaminizant si detoxifiant.

In colita, se recomanda salata de ridichi, de doua ori pe zi. Ridichile trebuie taiate marunt si amestecate cu putin ulei si otet de mere. De mentionat ca ridichile calmeaza starile de excitatie cerebrala si au actiune extrem de favorabila asupra digestiei. Se consuma doua-trei ridichi crude pe stomacul gol. Efectele vor aparea in maxim 25 de minute.

Ridichiile rosii ajuta la o mai buna functionare a ficatului. Primavara, persoanele care au afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare ar trebui sa faca o cura de ridichi rosii, consumate pe stomacul gol.

Cand cumparati ridichi, aveti grija ca frunzele sa nu fie ofilite. Nu le aruncati. Spalate bine, frunzele proaspete pot fi folosite la salata.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ridichi rosii, #ridichi remediu raceala, #ridichi salata, #ridichi compozitie, #ridichi proprietati, #ridichi sanatate , #alimente