Sapte principii de netagaduit ale alimentatiei sanatoase

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 08:20
6137 citiri
Sapte principii de netagaduit ale alimentatiei sanatoase
Foto: Cooking Light

Principiile alimentatiei sanatoase au fost enuntate undeva prin anii '60 si nu s-au schimbat prea mult pana in ziua de azi. Alimentatia sanatoasa inseamna o suma de principii care sunt recomandate azi de toate organizatiile de sanatate publica si au rolul de a ne ajuta sa ne mentinem sanatatea.

In plus, un regim alimentar sanatos trebuie sa se adapteze usor rutinei zilnice, sa poata fi variat in functie de anotimp, dar si in functie de gusturi si preferinte, scrie Cooking Light, care adauga ca o alimentatie sanatoasa trebuie sa respecte si sa protejeze mediul inconjurator.

Iata cele sapte principii fundamentale ce caracterizeaza alimentatia sanatoasa.

Alege alimente naturale sau cat mai apropiate de starea naturala, din productii bio, cat de des se poate. Elimina sau redu la minimum alimentele procesate, indiferent de tipul acestora. Prin alimente procesate se intelege tot ceea ce a fost suspus unor procese industriale de prelucrare si rafinare. Este de preferat ca tot ceea ce mancam, sau macar cea mai mare parte, sa fie in stare proaspata, indiferent ca este vorba despre carne, lactate, fructe sau legume.

Consuma cerealele integrale si zahar din surse naturale, nerafinat. Calitatea si aportul de nutrienti, dar si beneficiile pe care le aduc organismului cerealele integrale, comparativ cu cele rafinate, sunt net superioare. Exclude sau redu la minimum cantitatea de zahar rafinat, care se poate inlocui cu miere, sirop de artar sau sirop de trestie de zahar.

Fiecare masa trebuie sa contina carbohidrati, proteine si grasimi, in cantitati rezonabile. Data fiind structura de baza a alimentelelor, raportata la nevoile organismului, aportul de carbohidrati si grasimi este de regula satisfacut la toate mesele. In ceea ce priveste proteinele, acestea sunt, de regula, deficitare, mai ales la masa de dimineata.

Fereste-te de grasimi, zaharuri si sare. Respectarea acestui principiu devine foarte usoara, daca elimini alimentele procesate, acesta fiind responsabile pentru cele mai multe din caloriile in exces, dar si pentru un aport exagerat de zahar, grasimi nesanatoase si sare.

Un principiu de baza al alimentatiei sanatoase recomanda un numar de cinci-sase mese pe zi. Trei mese principale si doua trei gustari. Un astfel de plan alimentar mentine la nivel constant valoarea glicemiei din sange, ceea ce te face sa mananci, in ansamblul unei zile, mai putin.

Fara calorii lichide! Indemnul se refera la sucurile carbogazoase, la cafeaua cu mult zahar si adaosuri, la sucurile "naturale" preparate din prafuri. Cei care consuma astfel de bauturi hipercalorice adauga la dieta zilnica circa 400-500 de calorii inutile, conservanti si aditivi toxici si nesanatosi.

Miscare, in fiecare zi! Acesta este ultimul principiu fundamental al vietii sanatoase, care vine sa le completeze pe cele care definesc alimentatia sanatoasa.

Semnal de alarmă, studiu pe 250.000 de oameni: Consumul redus a 6 alimente duce la boli de inimă și deces prematur
Semnal de alarmă, studiu pe 250.000 de oameni: Consumul redus a 6 alimente duce la boli de inimă și deces prematur
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat un avertisment serios, prin faptul că 18 milioane de oameni au murit într-un an din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând 32% din toate...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#alimentatie sanatoasa, #regim viata sanatos, #stil de viata sanatos , #alimente