Sase prejudecati despre alimentele congelate

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 09:18
22860 citiri
Sase prejudecati despre alimentele congelate

Despre alimentate congelate, unii au pareri bune, altii rele, iar cei mai multi n-au nicio parere, contand numai pe prejudecati.

Pentru acestia, merita amintite cateva - opineaza infoniac.ru.

Prejudecata: orice produs alimentar poate fi congelat

Gresit. Este adevarat ca exista reguli privind cogelarea pentru foarte multe alimente, dar in cazul unora nu exista nici o regula, intrucat nu se recomanda sa fie congelate.

Un exemplu este salata, ale carei frunze se faramiteaza si se inmoaie dupa dezghetare. De asemenea, nu se recomanda congelarea sosurilor cremoase (maioneza), care "se taie" la dezghetare.

Unii producatori de cafea macinata recomanda pastrarea la congelator. Gresit: cafeaua absoarbe mirosurile specifice altor alimente si va veti face de ras oferind-o musafirilor.

Prejudecata: alimentele se pot tine congelate timp nelimitat

Total gresit. Pentru fiecare aliment, exista o durata maxima recomandata de a fi tinut congelat. Cateva exemple:

1. Supe, toate in caserola: 2 - 3 luni.

2. Carne gatita: 2 - 3 luni.

3. Fripturi, grataruri: 4-12 luni

4. Carne de pasare cruda: 2-12 luni

Durata de pastrare a alimentelor congelate se prelungeste simtitor, daca sunt tinute in pungi cu vacuum.

Prejudecata: congelarea ucide bacteriile

Gresit. Prin congelare, bacteriile intra intr-un fel de hibernare si devin inactive. In momentul cand alimentul este decongelat, ele se trezesc si isi reincep activitatea. Solutia impotriva lor este gatitul imediat ce alimentul a fost decongelat.

Prejudecata: congelarea distruge substantele nutritive

Eronat. Adevarul este ca cei care produc alimente congelate se ingrijesc ca acestea sa fie supuse congelarii cat mai proaspete. Alimentele pe care le cumparam noi din piata sau de la supermarket sunt vandute dupa depozitare, cand o parte din substantele nutrive au fost deja compromise.

Este usor de observat ca, spre exemplu, mazarea congelata sau fasolea verde sunt mai placute la gust decat cele "proaspete".

Observatie: cele de mai sus sunt valabile in conditiile decongelarii efectuate conform prescrierilor furnizorului si prepararea sau consumarea produselor imediat dupa decongelare. Intarziind, ele isi pierd cu adevarat proprietatile.

Prejudecata: dupa deocngelare, produsul nu mai poate fi recongelat

Partial corect. In general, recongelarea nu se recomanda, intrucat indeosebi carnea isi pierde sucurile si devine uscata. Dar, daca alimentul n-a apucat "sa lase zeama", recongelarea este posibila, iar produsul poate fi gatit.

Prejudecata: alimentele pot fi puse oricum in congelator

Eroare. Pentru o buna congelare, trebuie evitata depozitarea alimentelor sprijinite de peretii congelatorului.

O buna congelare se obtine asigurand un mic spatiu intre alimente si peretele congelatorului, pentu ca acesta sa nu transmita caldura trecuta prin izolatie.

Un spatiu de 1-2 cm este suficient pentru o buna circulatie a aerului interior. Si mai bine este ca alimentele sa fie tinute in cutii de plastic, care sunt mai usor de distantat fata de peretii congelatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#alimente congelate, #reguli congelare alimente , #alimente