Solutii surprinzatoare ca sa reduci consumul de dulciuri

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 22:28
2157 citiri
Solutii surprinzatoare ca sa reduci consumul de dulciuri
Foto: arhiva

Sarea si zaharul se compenseaza reciproc in organism. In consecinta daca mananci foarte sarat vei manca si foarte multe dulciuri. Desi la prima impresie poate parea ciudat, fenomenul are o explicatie cat se poate de simpla.

Unul din motivele pentru care simtim, uneori o pofta irezistibila pentru dulciuri este efectul consumului prea mare de sodiu.

Conform Shine Yahoo, sodiul pe care sarea il contine, determina cresterea PH-ului, in timp ce zaharul produce scaderea acestuia. Metabolismul avand tendinta de a mentine PH la un nivel cat mai apropiat de valoriile neutre va incerca sa echilibreze excesul de sare, prin cresterea consumului de zahar.

In consecinta, una dintre cele mai bune solutii, pentru a limita consumul de zahar este aceea de a controla consumul de sare. Cea mai mare parte din sarea asimiliata zilnic provine din alimente procesate, salamuri si alte preparate din carne, sosuri, paine si conserve, ceea ce reprezinta circa 75 la suta din cantitatea totala de sare consumata zilnic.

Sunt cinci moduri simple prin care aportul de sare poate fi redus substantial:

1. Renunta la alimentele prelucrate industrial, bogate in grasimi, care au cantitati mari de sodiu ascunse in aditivii folositi la prepararea acestora. La fel se intampla si cu produsele "dietetice", imbogatite cu arome si mult sodiu.

2. Renunta la conservele clasice si alege variantele congelate, fie ca este vorba despre legume, carne sau peste.

3. Citeste cu mare atentie eticheta cerealelor. Cele mai multe dintre cerealele au cantitati foarte mari de sodiu. Cu adevarat bune sunt cerealele care nu depasesc 250 de miligrame de sodiu per portie.

4. Bea multa apa. Deshidratarea este una din cauzele ascunse care cresc interesul pentru sare si, implicit, pentru zahar.

5. Prepara in casa sosul pentru salata. Toate sosurile gata preparate sunt pline cu sare si adaos de sodiu. Sosul pentru salata nu trebuie sa contina decat putina sare, putin zahar, ulei, suc de lamaie sau otet balsamic. Nimic altceva!

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#sodiu alimentatie, #zahar sanatate, #zahar alimentatie, #alimentatie sanatoasa , #alimente