Somonul modificat genetic, la un pas de a ajunge in farfurie

Duminica, 12 Mai 2013, ora 12:54
4482 citiri
Somonul modificat genetic, la un pas de a ajunge in farfurie

Somonul modificat genetic este propus pentru consum, pe piata americana, incepand cu anul 2014. Este vorba de primul caz concret de animal modificat genetic destinat alimentatiei umane.

Societatea americana AquaBounty este in curs de a obtine autorizatia finala pentru a comercializa somonul sau transgenic, aflam din Le matin.

Numit AquAdvantage, este vorba de o specie de somon din Atlanticul de Nord, caruia i s-a adaugat o gena de la somonul Chinook, din Pacific, cu crestere mai rapida si o specie de la un tipar de mare de Atlantic, care determina secretia hormonului de crestere, chiar si atunci cand somonul modificat genetic se afla in ape reci.

Rezultatul? AquAdvantage atinge greutatea de adult in 18 luni, in loc de 36.

Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) a hotarat in 2010 ca acest peste modificat genetic este sigur pentru consumul uman, iar in 2012 ca nu prezinta nicio amenintare pentru mediu. Cum ultimele formalitati sunt in curs de desfasurare, firma AquaBounty preconizeaza ca isi va putea vinde produsul incepand cu anul 2014.

In fata unui asemenea precedent, consumatorii americani au inceput sa se nelinisteasca, mai cu seama ca legislatia americana nu prevede obligativitatea inscriptionarii alimentelor modificate genetic, asa cum exista in UE.

Milioane de e-mailuri au fost primite pe adresa FDA, in care se solicita prelungirea perioadei de consultari publice, fixata initial pana la sfarsitul lunii aprilie. FDA este rugata sa ia considerare mai multe aspecte legate de sanatatea oamenilor si protejarea mediului.

Temerile sunt legate de faptul ca nu se cunosc efectele consumului unor astfel de specii cu care organismul nu este obisnuit, faptul ca aprobarea comercializarii somonului transgenic va deschide calea ajungerii catre consum si a altor animale modificate genetic, precum si probleme de mediu, in cazul in care acesti pesti ar ajunge din crescatorii in ecosistemele in care traiesc somoni salbatici.

Sute de restaurante si mai multe lanturi de supermarketuri au anuntat ca nu doresc sa vanda preparate din carnea acestui somon poreclit "Frankenfish". Insa compania AquaBounty merge mai departe, considerand ca oamenii trebuie sa treaca un prag psihologic: asa cum l-a un moment dat cererea crescuta a determinat aparitia crescatoriilor de somoni, tot asa trebuie acceptat si ajutorul geneticii in crearea unor surse de hrana suficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#somon modificat genetic, #somon AquAdvantage, #somon transgenic proteste consumatori, #somon transgenic piata americana , #alimente