Stafidele iti tin oasele sanatoase

Marti, 07 Februarie 2012, ora 10:27
8666 citiri
Stafidele iti tin oasele sanatoase
foto: arhiva

Stafidele nu sunt altceva decat struguri deshidratati si uscati. Se poate spune despre stafide ca stau de doua ori la soare. Cand se coc in ciorchine si cand se usuca natural, la soare. Cele mai multe din stafidele pe care le consumam sunt uscate in cuptoare speciale, procesul durand, nu cateva saptamani, cum se intampla cu stafidele uscate natural, ci doar cateva ore.

Stafidele reprezinta o alegere excelenta pentru ca pastreaza toate calitatile antioxidante ale strugurilor, scrie whfood.

Stafidele sunt ideale in alimentatia femeilor, pentru ca au in compozitie un mineral special, foarte necesar pentru sanatatea oaselor, mai ales in jurul varstei de 40 - 50 de ani, si anume borul. Continutul de bor din stafide poate preveni si ameliora osteoporoza. Stafidele sunt bogate in fibre, nu au colesterol si sunt puternic energizante, gratie fructozei pe care organismul o transforma foarte usor in energie.

Stafidele contin 140 de calorii in 50 de grame, cat reprezinta o gustare. In 100 de grame de stafide sunt 80 de grame de carbohidrati, patru grame de fibre si trei grame de proteine.

Stafidele s-au dovedit a fi si o excelenta sursa de antioxidanti, care intervin in procesul de dizolvare si eliminare a colesterolului. Sunt foarte bogate in potasiu si prin aceasta contribuie in foarte mare masura la reglarea si normalizarea activitatii cardiace.

In 100 de grame de stafide sunt 750 miligrame de potasiu, adica 16% din doza zilnica necesara. Stafidele contin calciu, respectiv 5% din doza necesara zilnic, 50 de miligrame in 100 de grame.

Stafidele s-au dovedit foarte eficiente in stimularea sistemului imunitar, mai ales atunci cand este vorba de infectii care afecteaza pielea si sangele. Dar dincolo de acesta, s-a dovedit ca fitonutrientii fenolici continuti de stafide au proprietati antibateriene.

Stafidele contin cantitati importante de cupru si fier care le fac foarte utile in combaterea si tratarea anemiilor. Contin vitamine din complexul B, dar si vitamina A.

Zilnic poti manca intre 70 si 100 de grame de stafide. Le poti adauga in cereale, dimineata, sau in iaurt. Stafidele sunt o sursa foarte buna de zaharuri sanatoase, sunt indicate in perioadele de convalesenta, dupa efort fizic sau intelectual.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#stafide sanatate, #stafide colesterol, #stafide oase, #stafide proprietati , #alimente