Stii cata cafeina consumi zilnic? Atentie la sursele mascate!

Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 09:38
3809 citiri
Stii cata cafeina consumi zilnic? Atentie la sursele mascate!
Sursa foto: Le Point

Autoritatile de sanatate americane trag un semnal de alarma asupra excesului de cafeina, care poate fi periculos. Este bine de stiut ca aceasta substanta poate fi gasita si in produse la care nu ne asteptam.

Multi dintre noi bem o cafea care sa ne "trezeasca" sau sa ne redea energia atunci cand suntem obositi.

"Cafeina actioneaza ca un stimulent pentru sistemul nervos si cel cardiovascular. Ea combate senzatia de oboseala redandu-se doza de energie. Este o substanta cu usoara actiune dopanta, care actioneaza, de asemenea, si asupra muschilor", explica nutritionistul francez Florence Rossi-Pacini pentru Le Point.

Asadar, in doze mici, cafeina are proprietati benefice. Problema este insa ca adesea consumam cafeina si fara sa stim, intrucat ea este prezenta si in ceai (80 mg la o cana), dar si in multe alte produse. De pilda, cafeina se poate afla si in medicamentele contra durerilor sau in cele indicate in raceli (aspirina, paracetamol), dar si in unele suplimente nutritive.

Cafeina se gaseste si in ciocolata (100 mg la 250 g), guma de mestecat, bauturi care contin cola si in energizante (in acestea din urma, cantitatea fiind cea mai mare: 180 mg la cutie).

Supradoza poate fi mortala

Administratia Americana pentru Medicamente si Alimente (FDA) a raportat decesul unui barbat de 40 de ani, care mestecase prea multa guma energizanta. Acesta este, desigur, un caz extrem. Insa, e bine de stiut ca depasirea dozei de 1,2 grame de cafeina pe zi poate fi periculoasa.

Aceasta "performanta" poate fi insa atinsa daca avem in meniu cafea, cola, bauturi energizante si ciocolata in cantitati mari. Mentionarea cafeinei pe eticheta produselor este obligatorie, totusi fara a se indica si in ce cantitati.

Excesul de cafeina poate provoca tulburari de somn, arsuri gastrice, cresterea tensiunii arteriale, tahicardie, stres si anxietate. "La persoanele cu factor de risc (diabetici, probleme cu inima), cafeina poate favoriza aparitia tulburarilor cardiace", precizeaza nutritionistul Florence Rossi-Pacini.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#cafeina exces, #alimente contin cafeina, #consum cafeina periculos , #alimente