Suplimente alimentare bune

Luni, 23 August 2010, ora 07:04
6362 citiri
Suplimente alimentare bune
Topnews

Numarul persoanelor care folosesc suplimente alimentare este in crestere in ultimii ani, mai ales in tarile dezvoltate. Spre exemplu, aproximativ doua treimi dintre americani iau astfel de pastile si peste trei sferturi dintre doctori le recomanda pacientilor.

Important de stiut este insa faptul ca nu toate suplimentele alimentare sunt bune, mai ales daca sunt utilizate in exces. Unele pot crea dezechilibre destul de grave in organism, greu de remediat sau chiar imposibil.

Pentru a afla cat mai multe despre suplimentele care sunt indicate, Prevention a intocmit o lista cu patru dintre acestea care au sustinere stiintifica prin numeroase cercetari ce au dovedit eficienta lor.

Cu toate acestea, cel mai bine este sa intrebi un doctor inainte de a le lua sau macar un farmacist, pentru a-ti spune doza necesara si cand sa le iei. Persoanele cu hipersensibilitate la anumite substante sau femeile gravide, spre exemplu, ar trebui sa ceara intai sfatul medicului.

1. Uleiul de peste

Singurul supliment alimentar despre care s-a demonstrat ca poate micsora riscul decesului din cauze cardiace este uleiul de peste. Acesta contine o cantitate semnificativa de acizi grasi omega-3 (gasiti in somon, ton si alti pesti) care stabilizeaza sistemul electric al inimii.

In plus, uleiul de peste scade nivelul tensiunii arteriale, precum si pe cel al trigliceridelor, si incetineste formarea placilor arteriale. Cei care mananca doua portii de peste pe saptamana, asa cum este recomandat in mod ideal, nu au nevoie de acest supliment. Insa cei care nu consuma aceasta cantitate ar trebui sa ia ulei de peste.

2. Vitamina D

Dupa cum arata mai multe statistici, peste jumatate dintre oameni nu beneficiaza de o cantitate suficienta de vitamina D (care poate fi luata prin intermediul razelor solare directe sau prin mancare - alimente precum pestele sau cereale fortifiate). Analize de laborator si studii realizate pe sute de voluntari indica faptul ca aceasta vitamina nu numai ca mareste absorbtia calciului, dar si lupta impotriva aparitiei cancerului de san, colorectal, ovarian sau a altor tipuri de cancer.

Totodata, aceasta poate sa reduca riscul de a face diabet de tip 1, scleroza multipla si artrita reumatoida. Prea putina vitamina D poate cauza moarte prematura din pricina bolilor de inima, fibromialgie si osteoartrita. Recomandat este sa iei 1.000 UI de vitamina D pe zi, plus sa stai la soare 5-10 minute de cateva ori pe saptamana.

3. Reducol

Acesta contine steroli si stanoli din plante - substante despre care s-a demonstrat ca reduc colesterolul "rau" (LDL) cu 20% mai mult, comparativ cu medicamente create special pentru acest rol. Persoanele care au un colesterol ridicat au nevoie de 2 grame de steroli si stanoli pe zi, insa cantitatile din fructe, legume si seminte nu sunt suficiente. De aceea acest supliment alimentar este indicat celor care au probleme cu colesterolul.

4. Pycnogenol

Acest supliment, care contine extract din scoarta de pin, a fost subiectul a peste 200 de studii si inca surprinde cercetatorii prin efectele lui pozitive. Spre exemplu, mai multi pacienti bolnavi de osteoartrita care au luat Pycnogenol timp de trei luni au simtit ameliorari ale durerii si rigiditatii cu 35-55%, luand astfel si mai putine medicamente speciale pentru aceasta afectiune.

Extractul de pin are proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Acesta reduce riscul aparitiei bolilor de inima prin micsorarea colesterolului "rau" - LDL si marirea celui "bun" - HDL, scaderea tensiunii arteriale si a riscului formarii de cheaguri de sange si ajuta la echilibrarea nivelului glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2.

In afara acestor suplimente insa, medicii atrag atentia asupra catorva la care e nevoie de mai multe precautii, in principal din cauza faptului ca sursele naturale in care se gasesc sunt mai accesibile, astfel ca s-ar putea ca organismul sa aiba deja cantitatea necesara, fara sa mai fie nevoie de ceva in plus.

Printre acestea se numara suplimentul de acid folic (luat in cantitati mari, de 1mg pe zi, poate creste riscul de cancer de colon, insa este necesar inainte de a face un copil deoarece previne malformatiile), suplimentul de vitamina E (poate creste riscul de cancer la plamani, mai ales la fumatori), cel de seleniu (poate creste riscul de moarte prematura) si cel de beta-caroten (poate creste riscul aparitiei unor tipuri de cancer si boli de inima).

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#suplimente alimentare bune, #suplimente alimentare indicate, #suplimente alimentare suspecte , #alimente