Topul alimentelor cu continut ridicat de sare - de evitat

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:46
17668 citiri
Topul alimentelor cu continut ridicat de sare - de evitat
Foto: infoniac.ru

Unui om sanatos nu i se recomanda eliminarea sarii din alimente, ci numai evitarea excesului. Bolnavii sunt adesea in situatia sa elimine sarea cu totul, folosind chiar si painea in varianta "fara sare", ceea ce nu este tocmai placut.

Dar nu toata lumea stie care alimente sunt mai sarate si care mai putin, iar gustul lor nu este totdeauna concludent. Un top al alimentelor sarate, chiar daca nu ofera surprize, merita consultat, noteaza Infoniac.

Mezeluri afumate si conserve din carne

Continutul de sare asigura conservarea carnii din mezeluri. Altfel, s-ar altera. Totusi, omului sanatos medicii nu-i recomanda eliminarea mezelurilor, ci doar precautie: consumarea in cantitati mici (de exemplu, 100 g/zi); decuparea marginilor afumaturii, intrucat cantitatea cea mai mare de sare se afla la suprafata; neasocierea mezelurilor cu alte alimente foarte sarate, la aceeasi masa, intrucat respectivele cantitati de sare se insumeaza.

Peste sarat si conservat

Pestele se sareaza pentru acelasi motiv ca si carnea. In secolele trecute, pestele, daca nu era recent pescuit, se consuma numai sarat. Astazi, este bine sa preferam pestele proaspat, pastrat la gheata. Daca, totusi, suntem nevoiti sa folosim peste conservat in sare, el poate fi desarat in apa, inainte de a fi gatit. O buna desarare se face in 2-3 ape reci, consecutive.

Tocatura de carne prefabricata

Tocaturile prefabricate se vand pentru prepararea in casa a chiftelelor, micilor, parjoalelor, sarmalelor. Compozitia s-ar altera rapid, daca n-ar interveni si sarea. In general, chiftelele sau parjoalele din carne antepreparata sunt mai sarate decat cele pe care le facem singuri in bucatatrie. Solutia? Tocati carnea acasa sau o cumparati gata tocata si adauati-i ingredientele acasa. Este mai sanatos din multe puncte de vedere.

Preambalate: chips-uri, alune, cartofi prajiti

Toate preambalatele sunt sarate, tot din motive de conservare, dar sarea din aceasta categorie de alimente este mult mai redusa decat cea din carne sau peste. Specificatia de pe ambalaj arata cata sare se afla in continut. Daca nu este specificata cantitatea, ci numai "sare", aplicati la greutatea continutului 2,5% si veti afla cantitatea de sare.

Muraturi

Muraturile se prepara cu sare. Ca urmare, sunt de preferat cele facute in otet, care au mai putina sare, dar o aciditate mai ridicata. Pentru cine consuma acest delicios aliment exista doua recomandari: primul - sa spele muratura cu apa, daca este posibil, al doilea - sa nu consume muraturi zilnic. O data pe saptamana, merge.

Salata asezonata

Este la indemana noastra sa saram salata mai mult sau mai putin. Ar fi de preferat mai putin sau chiar deloc. Incearca o salata fara sare, dar asezonata bine cu zeama de lamaie, cu marar si cu patrunjel. Vei vedea ca nu-ti lipseste gustul sarii. Poate chiar dimpotriva.

Sosuri si adaosuri picante

Orice este picant contine sare. In sosurile cumparate, sarea este din belsug. In schimb, se pot prepara delicoase sosuri fara sare in casa. Incearca diferite condimente, ca: marar, patrunjel, busuioc, hrean, suc de lamaie, otet natural de vin si piper rosu.

Legume ambalate si congelate

S-a incetatenit ideea ca legumele congelate nu contin sare. Trebuie verificat de la caz la caz, sarea figurand de obicei pe eticheta. Este adevarat ca, prin congelare, legumele s-ar pastra si nesarate, dar in general producatorii isi iau un coeficient de siguranta in plus. Important este ca, in cazul acestor legume, sarea ramane mai mult la suprafata lor si nu patrunde in interior. Ca urmare, se desareaza cu usurinta.

Concentrat de supa

Concentratele de supa, sub forma de praf sau de tablete, sunt un amestec de componenti inscrisi pe ambalaj, inclusiv sare. Furnizorii acestor produse recomanda ca, folosindu-le in bucatarie, alimentele sa nu mai fie sarate suplimentar.

Branzeturi

Cu exceptia branzei proaspete de vaci si a casului, toate branzeturile contin sare. Cele mai sarate: branza feta, telemeaua, cascavalul traditional si branza topita. Cele mai putin sarate: mozzarella, schweitzer si emmentaler. Cine doreste sa evite sarea din branzeturi, trebuie sa le prefere pe acestea din urma, in felii subtiri, si nu branza telemea, foarte sarata si servita in bucati mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alimente sare organism, #efecte sare organism, #alimente sarate sanatate , #alimente