Totul despre ardeii grasi - leguma care combate cancerul

Sambata, 17 Iulie 2010, ora 18:16
42171 citiri
Totul despre ardeii grasi - leguma care combate cancerul
Foto: WH Food

Dulci sau picanti, colorati si crocanti - ardeii grasi sunt alaturi de rosii si castraveti una din cele mai bune si sanatoase legume. Desi pot fi consumati pe tot parcursul anului ardeii din lunile de vara sunt cei mai gustosi.

Culoarea ardeilor (galben, verde, rosu sau portocaliu), este elementul care indica cantitatea de capsaicina - principala substanta activa din ardei. Cei rosii, si mai ales cei iuti sunt mai bogati in capsaicina compartiv cu ceilalti, dar toti ardeii, indiferent de soi si culoare sunt minunati pentru sanatate, avand unele dintre cele mai bune substante nutritive disponibile natural.

Ardeii sunt surse excelente de vitamina C si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, scrie WH Food.

Antioxidantii sunt cei care neutralizeaza radicalii liberi, responsabili de deteriorara celulelor, de acumularea de colesterol din artere, de aparitia diabetul zaharat si a durerilor articulare si a multor alte suferinte ale omului modern.

Ce contin ardeii grasi?

In primul rand are doar 25 de calorii pentru 100 de grame de ardei si 1,9 grame de fibre, totul in pachet cu 80% apa. In 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata, la care se adauga 0,80 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Ardeiul mai are potasiu, calciu, molibden si mangan.

Binefacerile ardeiului pentru sanatate

Ardeii combat bolile cardiace si contribuie la scaderea colesterolului. Toti ardei rosii, si cei dulci si cei iuti, sunt legume care contin licopen, un carotenoid al caror consum scade riscul aparitiei cancerului de prostata si a cancerul de col uterin, a celui de colon si a afectiunilor pancreasului.

Este dovedit clinic ca cei in ale caror diete se regasesc cantitati mici de licopen prezinta risc mai mare de a dezvolta diferite forma de cancer, inclusiv cancere pulmonare. Chinezii, spre exemplu care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% un risc mai mic de a face cancer pulmonar, si asta in conditiile in care chinezii sunt printre cei mai mari fumatori din lume.

Cei care consuma in medie 100 de grame de ardei gras, prezinta un risc cu 50% mai redus de a face cataracta si asta ca urmare a propietatilor lor, a continutului mare de vitamina C si beta-caroten. In plus exista varieti de ardei gras, cei vezi, mai ales, care contin cantitati mari de luteina, un compus care proteja impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la varstnici.

O alta calitate a ardeilor, mai ales a celor iuti, este aceea de a proteja impotriva afectiunilor articulare de tip de artrita degenerativa.

Ardeii - o istorie de 7000 de ani

Ardeii grasi sunt originari din America de Sud, si isi au stramosul intr-un soi salbatic de acum 7000 de ani. Ca multe alte alimente, ardeii grasi au fost adusi in Europa, si de aici in toata lumea de catre exploratorii spanioli si portughezi care au calatorit prin acest continent.

Evident, pentru a beneficia de toate aceste proprietati, ardeii trebuie sa fie proaspeti, adica sa aiba o culoare intensa si pielea intinsa, fara pete si zone intunecate. Ardei proaspeti sunt grei pentru dimensiunea lor si tari. Pot fi patrati la frigider o saptamana, poate fi congelat, si asta fara a-si pierde proprietatile.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#ardei grasi, #alimentatie sanatoasa, #vitamine si minerale , #alimente