Totul despre uleiul de masline

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 09:21
19474 citiri
Totul despre uleiul de masline
Foto: Arhiva

Comparat cu alte uleiuri vegetale, uleiul de masline este un campion. Este uleiul perfect. Este bogat in fitonutrienti, vitamine, acizi grasi omega 3 si omega 6 si este ideal pentru gatit. Un foarte mare merit este acela ca nu isi pierde niciuna din proprietati, chiar daca este incalzit, in mod repetat pana la 210 grade Celsius.

Uleiul de masline este ca vinurile fine, scrie BBC Good food.

Cel mai bun ulei de masline este cel extra virgin, facut direct din suc de masline, care are o aciditate sub 0,8 la suta.

Aciditatea unui ulei, in general, si a uleiului de masline, in special, este un criteriu de baza pentru calitatea acestuia, iar aciditatea uleiului de masline nu trebuie sa depaseasca 3,3 la suta. In Grecia, este considerat ca cel mai bun ulei este acela cu aciditate care tinde spre 0 la suta.

Pentru a obtine calitate este fundamental modul in care sunt culese maslinele, timpul in care acestea sunt depozitate inainte de prelucrare, locul de depozitare toate acestea fiind elemente care influenteaza nivelul de aciditate.

Mai putin stiut este faptul ca pentru a stabili calitatea uleiului de masline culoarea lui nu este un criteriu. Culoarea poate varia de la verde, pana la galben.

Un test care probeaza calitatea uleiului este reactia pe care o provoaca frigul. Uleiul bun, pus la frigider, se tulbura si se ingroasa, dar revine la culoarea si consistenta initiala daca este adus la temperatura camerei.

Aroma uleiului depinde insa in mod fundamental de soiul de masline din care provine. Exista nu mai putin de 200 de varietati de masline, iar uleiul poate avea o aroma discreta sau puternica, in timp ce gustul variaza de la note de fructe pana la aroma de piper.

Uleiul extra virgin de masline are punctul de ardere la aproximativ 220 grade Celsius si poate fi folosit de mai multe ori datorita rezistentei lui structurale la temperaturi mari.

Trebuie spus ca este nevoie de cinci kilograme de masline pentru a "stoarce", la rece, doar prin presare, un litru de ulei.

Contine cantitati importante de vitamine: A, B1, B2, C, D, E, K. Uleiul de masline, consumat constant protejeaza inima si sistemul cardiovascular, fiind capabil sa determine "curatarea" peretilor arterelor si vaselor mari de depunerile de grasime care duc la ateroscleroza.

Reduce nivelul colesterolului din sange, reduce riscul artritei cronice si diminueaza riscul aparitiei cancerului la san. Uleiul de masline este eficient si in prevenirea si tratarea afectiunilor gastrointestinale, avand capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si stimuland eliminarea substantelor toxice din organism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ulei masline, #ulei masline beneficii, #uleiuri vegetale, #masline Grecia , #alimente