Trufa, un veritabil "diamant negru"

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 10:16
20278 citiri
Trufa, un veritabil "diamant negru"

Trufa este cu siguranta una dintre cele mai valoroase comori naturale. Misterul originii sale a incantat fanteziile poetilor si scriitorilor. Toate celelalte legume sunt considerate fiicele pamantului si ale luminii, dar trufa este considerata creatura intunericului, prizoniera umbrelor.

Nu are frunze, ramuri, nici trunchi sau radacini. Se naste si creste in apropierea radacinilor copacilor, o simbioza perfecta cu plopi, tei, salcie, carpen. Prefera mediul calcaros, pietros, bine drenat si alcalin.

In perioada maxima a civilizatiei din Mesopotamia (3000 i.Hr) babilonienii organizau banchete somptuoase in cinstea trufei. Trufa a fost atat de populara in trecut, incat Plinius cel Batran o considera un dar al cerului.

Apogeul l-a atins in peroada Renasterii, creand un fel de dependenta psihologica lorzilor care nu puteau accepta un ospat fara delicioasa ciuperca. Umberto Eco a mentionat-o si el in romanul sau: "In numele trandafirului".

De marimea unui cartof, brun roscat, negricios cu manta alba, trufa este identificata cu ajutorul cainilor si porcilor, in special al purcelelor. Acestea sunt atrase in mod natural de trufe, fiindca acest fungi emite un steroid similar cu un feromon produs de vieri in timpul pre-imperecherii.

Porcii si cainii simt trufele chiar de la o departare de 100 de metri. Parfumul ei poate fi perceput si de om de la o distanta de 50 de metri. Atunci cand un culegator intra intr-o incapere cu o cantitate mica de trufe, suficient sa umple o palma, mireasma lor se propaga in toata camera.

Rolul afrodisiac la om nu este inca pe deplin inteles. S-a constatat ca femeile sunt atrase de substanta ce o contine trufa: Alpha Androstenol. Un medic a testat aceasta substanta pulverizand scaunele dintr-o sala de asteptare si a constatat ca doamnele au venit sa se aseze pe acele locuri.

Miasma fructata ii da un gust dulceag si rafinat. Este bogata in proteine si saruri minerale, azot, acizi organici, grasimi, hidrati de carbon si celuloza. Valoarea sa nutritiva este mult mai mare decat cea a oricarei plante sau ciuperci epigee, care sunt mai apoase si mai putin gustoase. Toamna este perioada trufei albe, cea mai scumpa, iar din decembrie pana in martie, trufa neagra cu parfumul sau intens, picant, penetrant devine regina padurilor.

Un kilogram de trufe negre poate costa intre 70-100 de euro in functie de sezon. Trufele albe sunt foarte rare ajung sa coste chiar si 500 euro/kg.

Trufele se pot tine in stare proaspata o saptamana sau se pastreaza in borcane dupa ce au fost fierte cateva ore in apa cu sare.

Trufa are proprietati medicinale, in trecut a fost folosita ca antibiotic sub forma de sirop pentru a trata orice tip de durere.

Preparatele culinare pe baza de trufe isi au originile in Croatia, in peninsula Istria, dar au fost popularizate in Italia sub denumirea de "Tartufo". De-a lungul vremii au fost create tot felul de produse avand ca ingredient trufa: ulei de masline cu trufe negre, cu unt, cu miere, etc

Este folosita cu succes si in industria cosmetica la prepararea cremelor anti-imbatranire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#trufe diamant negru , #alimente