Un elixir al sanatatii si longevitatii: fulgii de ovaz

Sambata, 07 Februarie 2015, ora 09:49
15180 citiri
Un elixir al sanatatii si longevitatii: fulgii de ovaz
Foto: Big Picture

Toate mamicile stiu ca terciul din fulgi de ovaz este recomandat copiilor mici, dar putina lume tine seama de efectele acestui aliment simplu si usor de preparat, pentru sanatatea si longevitatea adultilor. Pur si simplu, cand depasim faza copilariei, uitam de acest dar al naturii.

Totusi, exista motive macar sa cunoastem cat de utili sunt fulgii de ovaz si cum pot fi ei pregatiti, pentru ca sa fie acceptati cu placere pentru gust si cu incredere pentru sanatate, scrie portalul Big Picture.

Inamicul colesterolului

Ovazul contine o cantitate importanta de fibre solubile, care contribuie la reducerea colesterolului din sange. S-a calculat ca doar 3 grame de fibre pe zi, consumate sistematic, pot diminua colesterolul cu 8-23%. Trebuie mentionat ca o singura cana cu fulgi de ovaz contine 4 grame de fibre.

Bolile cardiovasculare

Cercetatori de la Universitatea Harvard au testat efectul acestui aliment asupra unui grup de 100.000 de persoane, timp de 14 ani. Concluzia a fost ca prin consumul regulat al fulgilor de ovaz, oamenii sunt feriti de bolile cardiovasculare, efectul preventiv fiind asigurat de numai 28 grame de cereale integrale, in cazul nostru fulgii de ovaz.

Un studiu publicat in revista amricana "JAMA Internal Medicine" arata ca terciul de ovaz este un aliment ideal pentru micul dejun al sportivilor, asigurand si pastrand pe termen lung un nivel ridicat de energie in organism.

O buna silueta

Un alt studiu, publicat in "Molecular Nutrition & Food Research" evidentiaza faptul ca fulgii de ovaz contin beta-glucani, capabili sa elibereze in organism hormonul cholecystokinin neuropeptide, antidepresiv si promotorul starii de satietate, limitator al apetitului. Este calea ideala pentru a mentine o silueta zvelta si un bun control al greutatii, fara a indura foamea.

Tensiunea arteriala

Consumati sistematic dimineata la micul dejun, fulgii ovaz duc nu numai la scaderea tensiunii, ci si la formarea unui echilibru stabil, care determina mentinerea ei multa vreme in limitele normale, sustine publicatia "American Journal of Clinical Nutrition".

Antioxidant

Putina lume stie ca fulgii de ovaz constituie o sursa bogata in antioxidanti, care potejeaza corpul nostru de radiacalii liberi, prevenind astfel dezvoltarea celulelor canceroase si, indirect, a bolilor cardiovasculare.

Cercetatorii din Marea Britanie si din Olanda au stabilit prin testari indelungate ca fiecare 10 grame de fibre consumate in dieta noastra zilnica reduc cu 10% riscul de cancer la colon, iar fulgii de ovaz sunt printre cele mai bogate alimente in fibre.

Energie pentru antrenamente

Ovazul este o importanta sursa de proteine si carbohidrati. Conform studiilor efectuate, o portie de fulgi de ovaz (o cana mare), consumata cu 45-50 minute inaintea unui antrenament sportiv face sa creasca semnificativ eficienta acestuia.

Pastrand proportiile, am putea aminti ca, inca din vechime, predecesorii nostri stiau ca alimentarea cu ovaz este unul din modurile cele mai sigure pentru a imbunatati performanta cailor de calarie si chiar celor de tractiune.

Bineinteles ca acest lux si-l permiteau numai clasele avute, ovazul fiind mult mai scump decat alte produse furajere.

Imunitar

Fulgii de ovaz mai au calitatea de a creste sistemul imunitar si a mari astfel rezistenta organismului la infectii. Faptul se datoreaza prezentei in ovaz a unor substante numite beta-glucani, care au o capacitate deosebita de a activa sistemul imunitar al organismului uman.

Contra insomniilor

Serviti la cina, fulgii de ovaz te ajuta in cazul in care ai probleme cu somnul. In cazul de fata, intervine vitamina B6, care produce serotonina, in lipsa careia se instaleaza insomnia. In plus, fulgii de ovaz stimuleaza secretia de melatonina, care este hormonul somnului.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#benficii fulgi de ovaz, #fulgi de ovaz energie, #fulgi de ovaz sistem imunitar, #dieta fulgi de ovaz , #alimente