Usturoiul, un elixir uitat, redevine actual

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 07:40
13253 citiri
Usturoiul, un elixir uitat, redevine actual

Ca si in cazul altor surse vegetale, usturoiul a fost cunoscut si aplicat in scopuri terapeutice inca din antichitate. Hipocrate, cel caruia i se spune astazi parintele medicinei moderne, folosea usturoiul in tratarea infectiilor, a ranilor si a bolilor intestinale.

Egiptenii din antichitate considerau usturoiul un bun medicament si il utilizau la tratarea durerilor de cap, a problemelor de inima, a slabiciunii trupului si la eliminarea viermilor intestinali.

Mai tarziu, soldatii romani credeau ca usturoiul le da curaj, forta si energie in lupte. Legiunile romane erau in mod frecvent aprovizionate cu capatani de usturoi, de dimensiuni neobisnuite, cam cat marul.

Se pare ca romanii nu introduceau usturoiul in prepararea mancarurilor, preferand sa-l utilizeze inainte de masa, ca aperitiv.

In evul mediu, usturoiul era privit ca o forta benefica impotriva raului, ceea ce a inspirat crearea de legende, potrivit carora aceasta leguma ar avea efect asupra duhurilor rele. Superstitia a avut impact si pe teritoriul romanesc, unde, inca si astazi, sunt practicate ritualuri pe baza de usturoi, pentru indepartarea fortelor malefice.

Cercetarile moderne au dovedit cu certitudine ca usturoiul contribuie la buna functionare a tubului digestiv, la consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice si la regenerarea normala a dermei.

Usturoiul contine 200 de substante active (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime) si 70 de compusi ce au in structura lor sulf, ceea ce il face util in tratamentul unor boli cronice.

Folosit candva si in combaterea epidemiilor de ciuma, usturoiul este capabil sa distruga virusi, germeni patogeni si diversi microbi. Este dovedita capacitate sa impresionanta de a subtia peretii vaselor de sange, de a mari volumul arterelor si al arteriolelor, de a scadea valorile colesterolului si trigliceridelor.

Dintre multiplele proprietati pe care usturoiul le are, merita mentionate: intaritor imunitar, tonic si stimulent general, antiinflamator, antialgic, antiseptic intestinal si pulmonar, bacteriostatic, hipotensor, reechilibrant glandular, antisclerotic, diuretic, detoxifiant, antigutos, antiartritic, vermifug si anticanceros.

Usturoiul contribuie la intarirea sistemului imunitar, la tratarea bolilor infectioase (gripa, difterie, cistite), a afectiunilor pulmonare, (bronsite, tuberculoza, astm, enfizem, tuse convulsiva), precum si in reumatism, guta, dureri articulare, tulburari circulatorii, hipertensiune arteriala, varice, hemoroizi, arterioscleroza, astenie, depresie, slabiciune generala, oboseala, litiaza urinara, lipsa poftei de mancare, surditate, chisturi, tumori, afectiuni digestive (colici, gaze, greturi, constipatie, tulburari hepatice), viermi intestinali.

Unii autori naturisti recomanda cure periodice de usturoi - spre exemplu, un catel inghitit pe stomacul gol - ca preventiv al infectiilor, dar si pentru incetinirea procesului de imbatranire a organismului. Pentru cei ce doresc sa evite mirosul raspandit de usturoiul mancat, exista in magazinele de profil, granule de usturoi, uscate, ce se inghit ca atare.

Trebuie, totusi, retinut ca, daca este consumat in cantitati mari, usturoiul moleseste, incetineste procesul de gandire si afeceaza memoria. Recomandarea specialistilor se refera si in acest caz la moderatie conform proverbului latin "est modus in rebus", mai actual ca oricand.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#usturoi beneficii, #usturoi alimentatie , #alimente