Vacanta de vara, relaxare sau cosmar, in functie de ce-ti pui in farfurie

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 10:15
5447 citiri
Vacanta de vara, relaxare sau cosmar, in functie de ce-ti pui in farfurie
Foto: Arhiva personala Camelia Olteanu

E vara, canicula, perioada concediilor. Romanii iau cu asalt litoralul si nu numai, doritori de soare, mare si odihna. Din pacate, zilele mult asteptate se pot transforma intr-un cosmar daca nu vom fi atenti in ce locuri vom manca si daca nu facem alegerile bune.

Asa cum deja ne-am obisnuit, controalele autorizate au depistat o serie de nereguli in ceea ce priveste alimentatia publica, soldate cu amenzi si inchideri de localuri, magazine, tonete.

Se pune intrebarea pertinenta: ce ar trebui sa evitam in ceea ce priveste alimentele, in aceasta perioada, indiferent in ce loc vom petrece timpul liber? La aceasta intrebare raspunde pentru cititorii Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

In primul rand, vreau sa mentionez ca de obicei se pleaca din start cu ideea gresita ca "plec in concediu si este normal sa ma ingras cateva kilograme, ca doar este concediu si oameni suntem!".

Un organism stresat de probleme nenumarate, munca multa si somn putin nu trebuie supus unor incercari si mai mari, indopat cu mancare multa, bautura si lipsit de miscare, sub pretextul ca trebuie rasplatit si lasat sa se odihneasca. Din contra, vom intoxica si suprasolicita organismul care, la un moment dat, va ceda, lasand loc diverselor afectiuni metabolice, degenerative sau neuropsihice.

In aceasta perioada cu temperaturi foarte mari trebuie sa fim mai cu seama atenti la alimentele alterate. In cazul in care temperatura de pastrare a alimentelor este necorespunzatoare, acestea se pot deteriora, deoarece unele microorganisme vor deveni active.

Atat in propria casa, cat si atunci cand cumperi de mancare, fii cu bagare de seama la spatiile de pastrare a alimentelor. Acestea ar trebui mentinute la temperatura adecvata si anume maximum + 4 grade C pentru zona de refrigerare si minimum -18 grade C pentru congelare.

Frigiderele ar trebui sa fie periodic dezghetate, decongelate si igienizate. In aceleasi spatii frigorifice nu ar trebui amestecate carne, peste, fructe, legume, conserve, pentru ca acestea se pot contamina unele de la celelalte.

Conteaza si timpul de depozitare, sa nu fie depasit termenul de valabilitate. Legumele si fructele pastrate mai mult timp, chiar in frigider, isi pierd calitatile nutritive, in special vitamina C.

Daca apar dureri de cap, ameteli, greata, voma, diaree, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila, se impune de urgenta vizita la medic.

Personal, recomand ca in timpul verii sa consumam cu precadere fructe si legume proaspete, lactate degresate, peste, carne slaba si sa nu uitam sa ne hidratam corespunzator, mai ales cu apa plata.

Nu as opta pentru produse procesate gen carnati, conserve de carne, salamuri, dar nici pentru carne grasa, carne tocata. Nu as abuza de prajituri cu crema, cu frisca, inghetate cu multa grasime, compoturi dulci, produse de patiserie, alcool de orice fel.

Nu in ultimul rand, ar trebui profitat de timpul liber si de vremea frumoasa pentru a face cat mai multa miscare in aer liber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ai grija ce mananci vara, #alimente usor deteriorat vara, #alimente intoxicatie alimentara vara, #alimentatie vara canicula nutritionist, #nutritionist Camelia Olteanu , #alimente