Varza murata, aliment si medicament

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 22:31
20217 citiri
Varza murata, aliment si medicament
Foto: Arhiva

Varza este ieftina, poate fi gatita in mai multe feluri, se gaseste din belsug, pe tarabe si in supermarket-uri, mai tot timpul anului si, pe langa faptul ca este un aliment oricand la indemana, are si multe intrebuintari terapeutice, cunoscute inca din cele mai vechi timpuri.

Varza murata insa, pe care noi, romanii, o consumam mai mult iarna, si atunci pentru varza calita cu ceva afumatura, ca salata langa friptura de porc sau pentru renumitele noastre sarmale de pe masa de Craciun, este un adevarat medicament, cu efecte terapeutice dintre cele mai bune, care nu trebuie sa lipseasca nici din meniul persoanelor sanatoase si nici a celor suferinde.

De secole, varza murata se recomanda persoanelor cu sistem imunitar slabit. Fitochimicalele care se creaza in timpul procesului de fermentatie, sunt substante cu efecte antioxidante, care curata organismul de toxine, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza metabolismul hormonilor si au efecte antibacteriale si antivirale.

Varza murata lupta ca un adevarat inhibator, impotriva cancerului. In timpul fermentatiei, produce o substanta numita isotiocianat, care previne raspandirea cancerului, in special al celui de san, colon, prostata, plamani si ficat.

Varza murata si-a dovedit eficienta si ca leac de nadejde si impotriva gripei aviare. In plus, varza murata alina durerile de stomac si le este de folos celor care au probleme cu constipatia.

Vitamina U, substanta antiulceroasa descoperita in varza pe la jumatatea secolului trecut, protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor.

O portie de varza murata contine cam 35% din cantitatea zilnica de vitamina C si numai 32 de calorii. Deoarece contine si fier, se recomanda unul, doua pahare de moare sau zeama de varza pe zi, persoanelor care sufera de anemie, cat si celor care au stari depressive.

Pentru ca suntem in post si multe persoane au renuntat la consumul de carne, oua si branza, e bine sa se stie ca varza murata este singurul aliment vegetal care contine vitamina B12 care, de regula, se gaseste numai in produsele de origine animala.

Pentru ca varza murata inlesneste arderea grasimilor, se recomanda cu succes si fara restrictii in curele de slabire. De asemenea, si hipertensivii pot apela cu incredere la efectele sale curative deoarece varza murata este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.

Daca inca nu ai pus la murat varza pentru sarbatori, timpul nu-I trecut. Chiar si in conditiile de bloc, poti pune la murat un borcan de varza gata tocata, strasnica pentru friptura de craciun si cateva verze pentru sarmale. Moarea sau zeama de varza este un produs suta la suta natural, recomandat pentru detoxifierea organismului, mai ales dupa sarbatori.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#varza murata vitamine, #varza murata detoxifiant, #salata de varza murata , #alimente