Verdeturi de primavara care-ti tonifica organismul

Marti, 05 Martie 2013, ora 09:41
12800 citiri
Verdeturi de primavara care-ti tonifica organismul

Verdeturile de primavara, mai ales cele aparute in flora spontana, au inceput deja sa apara pe tarabele pietelor. Cele mai timpurii verdeturi, leurda, urzica, papadia, stevia, untisorul inseamna sanatate, acum, la inceput de nou anotimp, adica vitamine, minerale si detoxifierea naturala a organismului si tonificarea lui, remineralizare si refacerea globulelor rosii.

E pacat sa nu profiti de darurile pe care mama natura ti le ofera cu atata bunatate. E timpul ca zilnic sa consumi verdeturi atat de bune pentru sanatate.

Urzicile sunt gustoase, dar si de leac atunci cand sunt foarte tinere, pentru ca sunt fragede. Urzicile contin din belsug vitaminele A, C, B2 si K, clorofila, saruri de calciu, magneziu si fier, detoxifica si tonifica organismul, regleaza tensiunea, trateaza bolile renale, anemia, refac globulele rosii si intineresc celulele.

Urzicile pot fi gatite, de exemplu, piure, cu usturoi si mamaliguta, putand constitui un pranz delicios in familie. O cura de ceai de urzica proaspata, de trei - patru saptamani, cate trei cani pe zi, ajuta la revigorarea organismului. Sucul extras din frunzele proaspete, cate un paharut pe zi, se recomanda in obezitate si diabet.

Leurda, numita si usturoiul-ursului, care apare prin paduri pe la inceputul lunii martie, are frunzele precum lacramioara cu care adesea se confunda, si miros de usturoi.

Frunzele de leurda, alungite, gustoase si sanatoase se folosesc in alimentatie, la supe, ciorbe si salata. Consumul de leurda se recomanda inainte ca aceasta sa infloreasca, perioada dupa care planta nu mai are prea multe de oferit.

Leurda are o compozitie bogata, cam tot ce-i lipseste omului din organism primavara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul.

Papadia, buruiana care apare peste tot inca de la primele raze calde ale soarelui si care tare-i supara pe gradinari, stimuleaza detoxifierea ficatului. Contine substante care ii dau gustul usor amarui si este foarte bogata in fibre vegetale.

Poate fi consumata in salate, alaturi de salata verde, leurda, urzici, ceapa verde, ridichi. Sub forma de macerat, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.

Untisorul, o planta mica, cu frunze rotunde, lucioase si carnoase, contine vitamina C si E, calciu, potasiu si fibre alimentare si ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange si la reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de frunze de untisor in salata, dar numai inainte de a-i aparea florile, scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. In plus, ajuta si la imbunatatirea circulatiei sangelui.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#verdeturi primavara proprietati, #cele mai sanatoase verdeturi, #leurda salata, #verdeturi primavara sanatate, #leurda compozitie, #papadie propriateti sanatate , #alimente