Viata sanatoasa: Cimbrul

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 08:11
12362 citiri
Viata sanatoasa: Cimbrul

Cimbrul, de cultura sau din flora spontana, este o planta puternic aromata, folosita inca din antichitate in bucatarie, in cosmetica si pentru tratarea unor boli.

Grecii, etruscii si egiptenii ardeau cimbrul pe altarele zeilor pentru parfumul imbatator al acestei plante iar romanii il foloseau in cosmetica si la pregatirea apei de baie.

Inca din antichitate, despre cimbru se spune ca este mai ales repezit, infierbantat si aprins. Stimuleaza fluxul diuretic si ciclul lunar, accelereaza avorturile, iar la o nastere normala grabeste iesirea pruncului din trupul mamei. Bautura preparata din el curata partile interne ale organismului.

In functie de zona si de locul unde poate fi gasit, cimbrul se mai numeste cimbrisor, cimbru de camp, cimbru salbatic, iarba-cucului, lamaita, tamaita.

Din cimbru in combinatie cu musetelul si coada soricelului se poate face o pernuta uscata de plante pentru alinarea durerilor nevralgice faciale. Simultan, se bea si un ceai facut din cele trei plante.

Cimbrul intra in compozitia ceaiurilor antidiareice, pentru tratarea dispepsiilor, enterocolitelor si balonarilor, precum si in combaterea viermilor intestinali. Ca dezinfectant al cailor digestive se poate asocial cu menta, musetel si rozmarin.

Este un bun calmant si expectorant in timpul tusei, fiind recomandat in caz de gripa, raceala, tuse convulsive, astm sau bronsita simplu sau in combinatie cu patlagina, potbal, flori de nalba si radacina de ciubotica-cucului.

Datorita efectului sau dezinfectant, cimbrul se foloseste sub forma de inhalatii in tratamentul sinuzitelor in combinatie cu alte plante puternic aromate - menta, busuioc, valeriana.

Este recomandat in bai externe ca tratament in cazul durerilor de natura reumatica, sciatica si gutoasa. Pentru baile locale se pregateste o infuzie concentrata de 30-50 de grame de planta la un litru de apa.

O infuzie concentrata de 2, 3 lingurite de planta la o cana de apa se foloseste ca tonic capilar, si in igiena gurii - la tratarea afectiunilor gingiilor, a durerilor de gat, sub forma de gargara profunda, la combaterea mirosului urat al gurii.

Din aceeasi infuzie concentrata - 2, 3 linguri de planta la o cana de apa - se pot pregati comprese cosmetice pentru tratarea tenului gras.

Cu uleiul de cimbru se face masaj in caz de paralizie, apoplexie, scleroza in placi, atrofie musculara, reumatism, entorse.

Infuzia de cimbru se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se toarna o ceasca de apa fierbinte. Se lasa 10 minute la infuzat dupa care se filtreaza.

Se spune ca cine bea dimineta o ceasca de ceai de cimbru in loc de cafea simte indata o senzatie placuta la stomac, o prospetime a spiritului si o stare generala buna.

Cimbrul este un condiment nelipsit din bucataria romaneasca dar mai ales cea mediteraneana. Orice mancare peste care s-a presarat un praf de cimbru devine o mancare deosebita.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#proprietati cimbru, #medicina naturista cimbru , #alimente