Viciile alimentare: Sunt X si sunt dependent de mancare!

Marti, 04 Martie 2014, ora 08:29
6597 citiri
Viciile alimentare: Sunt X si sunt dependent de mancare!

Exista oameni in cazul carora micile sau marile probleme ale vietii se rasfrang asupra obiceiurilor alimentare.

Astfel, ei ajung ori sa manance prea putin, formandu-si impresia ca sunt mereu prea grasi si ca arata rau (anorexici), ori ajung sa se refugieze in alimente si sa manance compulsiv, adica mai mult decat au nevoie (bulimici).

Persoanele cu tulburari alimentare, fie ca vorbim despre bulimie sau anorexie, sunt uneori victimele dietelor drastice, alteori iau pastile de slabit sau laxative si vomitive.

Oamenii cu tulburari alimentare sunt acaparati de sentimente de vinovatie, dau vina pe ei insisi si au, in majoritatea cazurilor, o stima de sine extrem de scazuta. Asadar, comportamentul alimentar dominat de excese ajunge sa le afecteze nu doar sanatatea fizica, ci si pe cea psihica, iar numarul celor care cauta ajutor este, din nefericire, mic in Romania.

Acest lucru este indicat si de numarul relativ mic de persoane care apeleaza la ajutorul Grupului Anonim pentru Tulburari Alimentare - TAA Romania, care functioneaza dupa aceleasi principii ca si grupurile Alcoolicilor Anonimi - AA Romania.

Desi intalnirile Alcoolicilor Anonimi au inceput sa se organizeze in Romania inca de la inceputul anilor '90, prima intalnire a unui grup al Anonimilor cu Tulburari Alimentare a avut loc in tara noastra abia in iunie 2012.

Ziare.com a luat parte la o sedinta deschisa a unuia dintre grupurile TAA, cel care se intruneste saptamanal, martea, intr-una dintre cladirile din incinta Manastirii "Radu Voda" din Bucuresti, intr-o sala inalta, cu pereti albi si grinzi in relief de culoare aurie. Pe pereti se afla cateva icoane, iar in mijlocul incaperii este asezata o masa alungita, de-a lungul careia se afla doua banci lungi de lemn.

La ora la care este stabilita intalnirea se aduna sase persoane, toate femei. Una dintre ele este moderatoarea discutiei - A., adica cea care asigura o disciplina a modului in care decurge intalnirea. A. imparte tuturor mapele de plastic in care se afla foi pe care sunt scrise principiile de baza ale TAA - "Preambul", din care se citeste la inceputul fiecarei sedinte, dupa momentul de reculegere tinut in memoria tuturor celor care sufera sau au suferit de pe urma tulburarilor alimentare.

"Sunt X si sunt dependenta de mancare" sau "Sunt Y si sufar de o tulburare alimentara" sunt mesajele prin care se prezinta persoanele care iau parte la intrunire si care citesc, pe rand, cu voce tare, din mapele pe care moderatoarea le imparte la inceputul sedintei.

Rugaciunea pentru seninatate, mesajul catre "un Dumnezeu, asa cum si-l inchipuie fiecare dintre noi"

Cu toate ca TAA nu este afiliata niciunui grup religios si niciunei secte, in debutul fiecarei sedinte se tine "Rugaciunea pentru seninatate", un mesaj pentru incurajare adresat unui Dumnezeu "asa cum si-l inchipuie fiecare" dintre membri, avand in vedere ca printre acestia se pot numara persoane de diverse confesiuni sau chiar atei: "Doamne, da-mi seninatatea sa accept ceea ce nu pot schimba, curaj sa schimb ceea ce pot si intelepciunea sa le deosebesc".

Dupa urmarea acestor proceduri de la care nu se face abatere la nicio sedinta, moderatoarea intreaba daca exista marturisiri sau propuneri de teme de discutie, nu inainte insa de a spune: "In ultimele 24 de ore am respectat planul alimentar. Pentru asta ii multumesc lui Dumnezeu si grupului".

In aceasta sedinta se va vorbi despre acceptarea problemelor de alimentatie, constientizarea lor, acceptarea si gasirea unei solutii. Una dintre femeile prezente isi incepe confesiunea.

Cum sa faci fata tentatiei frigiderului

"Sunt B. si sunt dependenta de mancare. Problema mea cu alimentatia a inceput de la 16 ani si acum am 31. A inceput cand am tinut o cura drastica, am slabit si iar m-am ingrasat. Cand mi se spunea ca m-am ingrasat, parca imi dadea cineva cu parul in cap si tineam iar cure.

In urma cu un an si ceva, doi, am inceput sa mananc iar compulsiv si m-am ingrasat vreo 15 kilograme. Am sunat la Alcoolicii Anonimi si m-au primit. Pe atunci nu erau grupuri TAA in Romania. Seamana foarte mult dependenta noastra cu a lor, doar ca la alcoolici e mai simplu - spui 'nu mai beau', pe cand la noi nu poti sa spui 'nu mai mananc'. Nu poti sa nu mananci deloc.

De aceea, am facut ceva ca sa fac fata tentatiei frigiderului. De una singura nu am reusit, m-am chinuit si nu am putut. Am incercat tot ce se putea: pastile, diete, miscare. De cand am inceput sa vin la grup am inceput sa invat sa aman momentul in care am pofte", spune B., care a dat jos 15 kilograme in ultimii ani.

Aceasta vorbeste despre cat de greu ii este uneori sa nu cada prada tentatiei dulciurilor si spune ca o data la cateva saptamani i se intampla ca aceasta pofta sa se resimta mai puternic.

"Vindecarea nu vine chiar singura, trebuie sa iti faci de seara portiile, sa nu te duci la magazin cand ai compulsii. Ajunsesem sa nu imi iau bani la mine ca sa nu cumpar mancare. De obicei, in magazin cumparam mai mult decat puteam manca", continua B..

La finalul marturisirii lui B., celelalte participante spun in cor "Multumim, B.!", iar cuvantul este luat de o alta participanta care se prezinta si isi incepe, la randul sau, marturisirea.

Alcoolism si anorexie

"Sunt C., sunt alcoolica si cu tulburari alimentare. Eu am ajuns prima oara la Alcoolicii Anonimi in 2010 si asa am ajuns apoi aici. Norocul a fost ca l-am luat din pripa. Stiam de problema (cu alimentatia - n.red.) de multi ani, de pe vremea cand aveam vreo 40 de kilograme si ma vedeam foarte grasa. Sufar de un fel de anorexie.

Mergeam prin magazin, ma uitam la niste haine, le probam si ma uitam in oglinda si imi spuneam: 'Vai, cat sunt de grasa!' sau 'Vai, cum pot eu sa port masura M sau L?'. Aveam momente in care ma duceam si mancam cate jumatate de ciocolata o data si momente in care treceau cate doua saptamani si eu nu mancam mai nimic", relateaza C..

C. spune ca este folositor ca in cadrul sedintei nu se tine un dialog, ca nu se dau sfaturi si ca fiecare isi prezinta povestea, isi impartaseste experienta. Totodata, si C. a spus ca, in cazul alcoolismului, e mai usor sa delimitezi intre ce trebuie si ce nu trebuie sa consumi. In schimb, in cazul tulburarilor alimentare, este mai greu sa gasesti un echilibru si sa nu mananci nici prea mult, dar nici prea putin.

"La alcoolici lucrurile sunt in alb si negru. Acolo bei sau nu bei. Aici e mai dificil. Emotiile pe care nu le putem stapani ne distrag atentia. In ceea ce priveste alcoolul, am mai bine de trei ani de cand sunt abstinenta, dar nu pot sa spun ca nu ma mai gandesc deloc la bautura. Si lucrurile acelea trec, daca faci ceea ce se discuta aici.

Am avut momente in care mi s-a intamplat sa las cosul in magazin si sa ies pur si simplu. Am inceput sa fac un inventar al reactiilor mele si mi-am dat seama ca si eu le dadeam celorlalti reactii negative", a conchis C..

Micul lant uman al celor care mananca "pe emotii"

Confesiunile continua, iar printre concluziile care se pot desprinde sunt acelea ca persoanele cu tulburari alimentare mananca in functie de sentimente, "pe emotii" si ca echilibrul si disciplina sunt fundamentale in cazul lor.

La finalul sedintei, participantele fac un mic lant uman, adica se tin de mana in timp ce se rosteste o rugaciune cu voce tare. Nu toate participantele recita in cor rugaciunea, ci doar o parte dintre ele. La final, o parte dintre ele isi fac si semnul crucii, iar apoi fiecare pune cate un leu, doi lei, in orice caz, o suma simbolica, pe principiul autofinantarii, pentru ca TAA nu primeste bani de la nimeni din afara.

Asa decurge o sedinta de grup a persoanelor anonime cu tulburari alimentare.

Acolo vin persoane de toate varstele, din toate clasele sociale, de orice confesiune sau sex, chiar daca circa 60% - 70% dintre participanti sunt femei. Cine apeleaza la TAA poate beneficia si de terapie in mod gratuit, daca o solicita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#tulburari alimentare anorexie bulimie, #grup anonimi anorexici bulimici, #grup sprijin dependenti mancare , #alimente